Zbavím toho ukrajinského vandráka titulů. Fury chce za bitvu s Usykem pořádný balík peněz

Nebyla jiná možnost. Boxer Oleksandr Usyk po triumfu nad Anthonym Joshuou prohlásil, že nebude obhajovat své tituly z těžké váhy proti nikomu jinému než Tysonovi Furymu. Neporažený „The Gypsy King“ by se měl ukrajinskému šampionovi – rovněž neznajícímu prohru – postavit 17. prosince v Saúdské Arábii. A prý toho „vandráka“ připraví o všechny jeho opasky.

Zdá se, že saúdsko-arabská půda je novým domovem velkých boxerských bitev. Usyk v Džiddě v noci ze soboty na neděli úspěšně obhájil své tituly z organizací WBA, IBF, WBO a IBO.

Ukrajina tak na chvíli zapomněla na válečné strasti. „Těžké, ale tak důležité a potřebné vítězství Usyka! Obhajoba titulu mistra světa je symbolem toho, že žádný kozák se nevzdává,“ vyzdvihl výkon krajana prezident Volodymyr Zelenskyj. Usyk dokázal obhájit titul šampiona těžké váhy a po dvanácti kolech porazil na body Brita Anthonyho Joshuu.

Že by se šampion ponořil do euforie a zatím nepřemýšlel nad tím, co bude dál? Ne. Už v sobotu v profesionálním boxu neporažený muž vyzval rovněž neporaženého kolegu. Těžkotonážník Tyson Fury 12. srpna už poněkolikáté ohlásil konec kariéry, pak udělal několik obrátek, ale když viděl Usykovo poslední vystoupení a slyšel jeho výzvu, neodolal.

„Anglie přišla o mistrovské pásy, ale existuje náprava a řešení, mám návrh,“ citoval 34letého Furyho web SportBible. „Jestli chcete ty opasky zpátky, tak pošlete do ringu toho cikánského barbara – pošlete tam mě. A já zbavím toho ukrajinského vandráka jeho titulů, stejně jako jsem kdysi zbavil titulů toho ukrajinského doktůrka,“ narážel bojovník trpící bipolární poruchou na úspěšný souboj s Vladimirem Kličkem z roku 2015.

Podle Furyho bylo střetnutí 35letého Usyka a Joshuy jednou z nejhorších titulových boxerských show v historii. A chce se prý postarat o nápravu. Do sjednocovacího souboje přinese pás WBC, který Usykovi chybí.

„Vyndejte zatracenou šekovou knížku, protože cikánský král je tady. Zůstane jím navždy,“ pokračoval Fury, který naposledy vítězně boxoval v dubnu proti Dillianu Whytovi. Tím naznačil, že za souboj, který by měl hostit 17. prosince Rijád, je třeba pořádně zaplatit. Jak již bylo zmíněno, postaví se proti sobě dosud neporažení bijci. Po prosincovém večeru už bude jasné, že jeden z nich jím být přestane. I proto je potřeba zápas pořádně zafinancovat.

Za setkání Usyka (20 profesionálních vítězství) s Joshuou zaplatilo saúdské ministerstvo sportu 66 milionů liber. Podle Franka Warrena, promotéra Furyho (32 profesionálních vítězství a jedna remíza), bude nadcházející zápas daleko velkolepější záležitostí. Dotace zápasu by měla přesáhnout 100 milionů liber a Fury spolu s týmem si v takovémto případě ukousne až 50 milionů.

Tagy:
Saúdská Arábie Ukrajina Anthony Joshua Volodymyr Zelenskyj sport Tyson Fury mistrovský pás Oleksandr Usyk titulový zápas box