Kozáci se nikdy nevzdávají. Usykův triumf nabudil Ukrajinu, velebí šampiona Zelenskyj

Celá Ukrajina na chvíli zapomněla na válku ve své zemi a napjatě sledovala boxerský souboj o titul mistra světa. Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk v noci ze soboty na neděli dokázal obhájit titul a znovu se stal šampionem. „Těžké, ale potřebné vítězství,“ rozplýval se po duelu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Boxera motivoval ještě před zápasem.

„Těžké, ale tak důležité a potřebné vítězství Usyka! Obhajoba titulu mistra světa je symbolem toho, že žádný kozák se nevzdává. Budou o něj bojovat a určitě zvítězí,“ vyzdvihl výkon krajana Zelenskyj. Usyk dokázal v těžkém zápase obhájit titul šampiona a po dvanácti kolech porazil Brita Anthonyho Joshuu.

Podle Zelenského je Usyk motivací pro celou Ukrajinu. „Oleksandr si přál zůstat na Ukrajině, chtěl v této válce bojovat s námi. To byl jeho hlavní záměr. Všichni okolo něj ho ale přemlouvali, aby odvetu s Joshuou přijal… A proč? Protože si všichni přejí slyšet ukrajinskou hymnu, která se stala symbolem odvahy a vítězství,“ motivoval boxera prezident před rozhodujícím zápasem, uvedl web Daily Mail.

Historický moment

Usyk jeho slova vyslyšel, ukrajinská hymna v Džiddě nakonec zazněla. Oba boxeři navíc čekali na hodnocení rozhodčích s ukrajinskou vlajkou v ruce. Tu nakonec ve vítězném gestu Usyk pozvedl nad hlavu. „Tohle vítězství věnuji své rodině, své zemi, svému týmu a celé armádě, která brání naši zemi,“ prohlásil v ringu.

Doplnil, že se jedná o historický moment. „Na tento zápas se bude dívat mnoho generací, zejména na kolo, kdy se mě někdo snažil tvrdě porazit – ale já jsem to ustál a otočil vývoj jiným směrem,“ dodal.

Zelenskyj však nebyl jediný, kdo bitvu o titul s napětím sledoval. K podpoře Usyka motivovali i bývalí boxeři a bratři – Vladimir a Vitalij Kličkovi. „Přátelé, dnes se odehraje další bitva o Ukrajinu. Byť je to sportovní zápas, pro nás jsou dnes důležitá vítězství ve všem! Oleksandre Usyku, věříme a fandíme! Sláva Ukrajině!“ vzkázal starosta Kyjeva.

Obdobně boxera motivoval i Vladimir. „Box v těžké váze – dnes se dvěma muži, kterých si vážím a které znám každého jinak. Přeji vám oběma úspěch, ale vězte, že Ukrajina je tam, kde stojím já,“ připsal k fotografii. Ani jeden z bývalých boxerů Usykovo vítězství zatím veřejně nekomentoval, podle mnohých je to však jen otázka času.

Tagy:
box prezident oslava vítězství Ukrajina výhra zápas Anthony Joshua sport Kyjev Oleksandr Usyk Vitalij Kličko Vladimir Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj sportovní soutěž