Porodila do záchodu, miminko zemřelo. Soud v Ústí udělil matce za vraždu 16 let vězení

Krajský soud v Ústí nad Labem dnes poslal na 16 let do vězení třicetiletou ženu, která podle obžaloby porodila dítě do záchodové mísy a neposkytla mu potřebnou péči. Novorozené miminko o šest týdnů později v nemocnici zemřelo. Soud ženu potrestal za vraždu.

„Obžalovaná jako matka toho dítěte je povinna kromě jiných věcí pečovat o jeho zdraví. To, že porodila dítě bez lékařské asistence na míse toalety, žádný problém nezpůsobuje. To, co se následně mělo stát, se ale nestalo – obžalovaná byla povinna poskytnout pomoc dítěti, vytáhnout ho z toalety, ošetřit, zabalit do něčeho teplého, vyřešit pupečník a zavolat záchranku,“ sdělil soudce Martin Majchrák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama na lanovce. V Pákistánu uvízlo 274 metrů nad zemí osm dětí, přetrhlo se tažné lano

Incident se odehrál předloni v bytě v ústecké čtvrti Mojžíř. „Po předchozí nevolnosti spočívající ve zvracení, křečích a tlaku v břiše absolvovala žena neasistovaný porod, který proběhl na záchodové míse,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Klára Kubátová s tím, že zdravou novorozenou holčičku žena nechala v záchodě v poloze na břiše hlavou dolů.

I přes rychlou pomoc záchranářů dítěti selhaly životně důležité orgány a za několik týdnů v nemocnici zemřelo. „Příčinou bylo selhání dechu a oběhu, které souviselo s poporodním dušením,“ řekl soudce.

Žena před soudem toho, co se stalo, litovala. Současně uvedla, že za smrt novorozence může i její manžel, který jí prý nepomohl a jen zavolal záchranku. Ten před soudem ale uvedl, že o porodu své manželky nevěděl.

Třicetiletá matka už předtím rodila čtyřikrát. Dvě děti dala k adopci, třetí zemřelo a čtvrté soud svěřil do péče babičky.

K trestu ve výši 16 let se žena nechtěla vyjádřit. „Bez komentáře,“ řekla po rozsudku. Ten zatím není pravomocný, obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Tagy: