Zeman má náběh na delirium tremens, tvrdila Stehlíková. Omlouvat se podle soudu nemusí

Lékařka Džamila Stehlíková a bývalý prezident Miloš Zeman

Stehlíková se nemusí omlouvat Zemanovi

Lékařka Džamila Stehlíková se nemusí omlouvat za výroky o zdraví prezidenta Miloše Zemana v době jeho hospitalizace. Zamítnutí Zemanovy žaloby ve čtvrtek pravomocně potvrdil odvolací Městský soud v Praze. Zeman kromě omluvy požadoval i milion korun na Fond ohrožených dětí. Soud zamítl i tuto část žaloby. Právní zástupce bývalého prezidenta řekl, že zváží podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

Bývalá ministryně pro lidská práva v říjnu 2021 v souvislosti se Zemanovou hospitalizací mimo jiné uvedla, že abstinování prezidenta v nemocnici vedlo k náběhu na delirium tremens. Zmínila také těžce poškozený mozek nebo metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

ČTĚTE TAKÉ: KDU-ČSL nad pěti procenty by byl zázrak, řekl Čunek. Zklamali jsme konzervativní voliče

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 3 letos v květnu dospěla k závěru, že Stehlíková prokázala pravdivost svých hodnotících soudů. Lékařka měla podle ní jako odborník dostatek veřejně dostupných informačních zdrojů, podkladů a indicií pro zhodnocení tehdejšího skutečného Zemanova stavu a veřejně známá osoba musí počítat s tím, že je pod drobnohledem veřejnosti.

Soudkyně připomněla také to, jak Zeman sám vystupoval směrem k veřejnosti a médiím, jeho urážlivé projevy a vulgarismy. Odvolací senát s odůvodněním soudkyně souhlasil.

Prezident byl na podzim 2021 hospitalizován dvakrát. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko poté naznačil, že jde právě o cirhózu jater. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babišova smršť útoků na vládu: Nenávidí důchodce. Ministry bych nezaměstnal ani na pumpě

Tagy:
zdraví Miloš Zeman delirium tremens nemoci a zdravotní potíže