KDU-ČSL nad pěti procenty by byl zázrak, řekl Čunek. Zklamali jsme konzervativní voliče

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL)

360°, Thomas Kulidakis, Petr Fischer, Kateřina Konečná, Jiří Čunek - 22.10. v 22:26

Pokud bychom pod současným vedením KDU-ČSL obrátili trend a dostali stranu nad pět procent, byl by to skoro zázrak. V pořadu 360° to na CNN Prima NEWS uvedl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Řekl, že v minulosti strana zklamala své konzervativní voliče. KDU-ČSL by podle něj neměla zpochybňovat základní hodnoty, jmenoval například důraz na rodinu.

Pokud by samostatná KDU-ČSL pod novým vedením zvrátila sešup v preferencích a rostla v průzkumech, hodnotil by to Čunek jako zázrak. „Jestli předseda Marek Výborný může trend zvrátit, to fakt uvidíme. Označil bych to skoro za zázrak, ale přál bych si, aby se vyplnil,“ řekl Čunek v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Výborný jako Grolich? Stand-up komik s kšiltovkou ze mě nebude, říká nový šéf lidovců

„Na zázraky věřím, ale spíše v tom náboženském smyslu slova. Beru to tak, že nám Pánbůh dal rozum, srdce a také ruce, a s nimi si máme pomáhat sami,“ popsal senátor.

Výborný v čele lidovců nahradil Mariana Jurečku. Rozhodli tak delegáti strany na víkendovém sjezdu v Olomouci. Výborný již v čele strany jednou stál, a to mezi lety 2019 a 2020. Z pozice prvního místopředsedy mu bude záda krýt další známá tvář KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který stranu vedl devět let.

Podle kritiků, mezi které se řadí i Čunek, který sám kandidoval na předsedu, se však o správnou volbu nejednalo. „Je to pro nás změna nezměna. Marek s Pavlem nejsou viditelná změna. Musíme se dívat na volbu předsednictva tak, jak ji vnímají voliči zvenku,“ doplnila pro CNN Prima NEWS poslankyně strany Marie Jílková. KDU-ČSL se dlouhodobě potácí hluboko pod pětiprocentní hranicí zvolitelnosti do Sněmovny. V posledním průzkumu pro CNN Prima NEWS získala 2,7 procenta hlasů.

Podle Čunka je důvodů poklesu popularity několik. „Znejistěli jsme v našich programových prioritách, a to kvůli různým názorům poslanců, ale i senátorů za KDU-ČSL, například ve věci manželství pro všechny. Tak jsme hodně zklamali naše konzervativní voliče. Dále jsme podle mě zklamali tím, že provádíme kroky, které nejsou solidární,“ sdělil Čunek.

Strana by se prý měla vrátit ke svým základním hodnotám. „Neměli bychom zpochybňovat hodnoty, o kterých ani nemusíme příliš mluvit, tedy například co to je rodina,“ dodal senátor a starosta Vsetína.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jurečka byl moc vstřícný ke koalici, míní Eichler. Hladík tlačil ekologická témata, řekl Kopeček

Tagy: