Poslance trápí vedro ve Sněmovně. Pekarová vypnula klimatizaci, vtipkovala Schillerová

Poslanci si stěžují na vedro ve Sněmovně.

Ve Sněmovně je fakt horko

Ve Sněmovně je jako v pekle. I tak mluví poslanci o tropických teplotách, při kterých ve dne i v noci projednávají konsolidační balíček. A s horkem musejí kvůli debatám v sále bojovat i zaměstnanci dolní komory. Někteří totiž musí být v práci až do konce každého jednání.

Hodiny strávené ve sněmovních lavicích, únava a prý nesnesitelné horko. „Přespávám ve své kanceláři ve starém paláci Poslanecké sněmovny a tam opravdu může být i 35 stupňů. Peklo!“ uvedl poslanec Jiří Havránek (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka na kombajnu, Babiš na Santorini, Fiala v Chorvatsku. Co plánují politici o dovolené?

„Dělala jsem si legraci z paní předsedkyně, jestli nám tady nevypnula klimatizaci, aby nás odtud dostala. Je tam celá řada kolegů, kteří to s ohledem na zdraví a věk mohou snášet hůře,“ popsala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Někteří koaliční poslanci pak upřednostňují jednací sál před kanceláří. „U mě v kanceláři není klimatizace. Je tam asi 27 stupňů. Občas je užitečné vyrazit do jednacího sálu, který je klimatizovaný, byť to znamená být vystaven nekonečným projevům opozice,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Jiní si do kanceláře raději pořídili větrák. „My to dáme, je to naše práce,“ sdělil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Při dlouhých jednáních poslanců drží služby i sněmovní zaměstnanci. „Když Sněmovna pokračuje, tak tady musíme být s nimi, aby se občerstvili,“ popsala bufetářka Hanka. „Podmínky jsou z hlediska zaměstnavatele přizpůsobeny těm venkovním teplotám,“ řekl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Snad nejhůř jsou na tom kuchaři, kteří v kuchyni čelí extrémním teplotám. „Kolem 40 stupňů a někdy i padesát. V těchto vedrech dáváme lehké a odlehčený pokrmy,“ uvedl šéfkuchař zdejší restaurace Lukáš Jelínek. I kvůli vlně veder Sněmovna už druhý den v řadě končila mimořádnou schůzi ještě před půlnocí.

Tagy: