Poslední loučení s bývalým papežem Benediktem: Do baziliky přicházejí tisíce lidí

S úderem deváté hodiny dopolední se v pondělí veřejnosti otevřely dveře vatikánské Svatopetrské baziliky, kde je až do čtvrtečního pohřbu vystavena rakev se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. Rozloučit se přicházejí tisíce lidí.

Benedikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger, zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. V čele katolické církve stál v letech 2005 až 2013, kdy z funkce odstoupil s odkazem na své chatrné zdraví. Stal se tak prvním abdikujícím papežem po zhruba 600 letech.

Již od časných ranních hodin čekaly na vstup do hlavního vatikánského chrámu tisíce lidí a před vchodem se vytvořila dlouhá fronta. Podle odhadů jen v pondělí přijde dát Benediktovi poslední sbohem nejméně 25 tisíc lidí.

„Chtěl jsem mu vzdát hold, protože hrál klíčovou roli v mém životě a mém vzdělání. Dorazil jsem sem kolem půl osmé,“ řekl agentuře AP pětatřicetiletý Filippo Tuccio, který se přijel rozloučit nočním vlakem z Benátek.

Pohřeb povede papež František

Možnost rozloučení se zesnulým bude mít veřejnost po následující tři dny. Pohřeb je naplánován na čtvrtek 5. ledna 2023 v 09:30 na Svatopetrském náměstí. Povede ho Benediktův nástupce František, což bude ve dvoutisícileté historii katolické církve bezprecedentní událost.

Úřady přijaly v souvislosti s pohřbem zvláštní bezpečnostní opatření. Podle nedělního prohlášení římské prefektury bude stejně jako při pohřbu papeže Jana Pavla II. v roce 2005 či následných voleb nové hlavy katolické církve nasazeno více než tisíc policistů. Vyšší má být také počet detektorů kovů při vstupu na Svatopetrské náměstí.

Tagy:
Vatikán pohřeb papež poslední rozloučení bazilika Benedikt XVI. Bazilika sv. Petra Katolická církev