Svět se s Benediktem XVI. rozloučí 5. ledna ve Vatikánu. Pohřeb povede papež František

Pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. bude ve čtvrtek 5. ledna na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Povede ho papež František, uvedl vatikánský mluvčí Matteo Bruni.

Vatikán dále sdělil, že rakev s tělem 265. papeže bude od pondělka vystavena ve Svatopetrské bazilice. Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 9:30 na Svatopetrském náměstí a povede ho současný papež František.

Ve dvoutisícileté historii katolické církve půjde o bezprecedentní událost, které se pravděpodobně zúčastní desítky tisíc lidí včetně hlav států.

Vatikán disponuje detailně propracovanými pravidly, která se týkají úkonů po smrti úřadujícího papeže. Není ale známo, co se bude dít poté, co zemře emeritní papež, který už svůj úřad nezastává.

Po Benediktově úmrtí tak přijdou na řadu protokolární pravidla, která mohou být návodem i v případě dalších papežů, kteří se v budoucnu rozhodnou z čela církve odejít namísto toho, aby úřad zastávali až do smrti.

K významnému teologovi Benediktovi vzhlíželi v řadách katolické církve především konzervativci. Někteří krajní tradicionalisté dokonce odmítali uznat Františka za jeho legitimního nástupce, připomněla agentura Reuters.

Tagy: