Divoké počasí v Česku: Nejprve rekordní tropy, pak ochlazení a přiženou se bouřky

Vedro (Ilustrační foto)

Počasí (11.9.2023 7:07)

Tropické teploty, které mohou v pondělí a úterý v Česku atakovat rekordní hodnoty, od středy klesnou. Meteorologové upozorňují, že se na řadě míst objeví občasné přeháňky či bouřky.

Během pondělí mohou na některých místech padnout teplotní rekordy. „Příčinou je tlaková výše, která přináší bezoblačný charakter počasí na většině území střední Evropy,“ uvedl meteorolog Josef Hanzlík.

Nejvyšší průměrné hodnoty budou dosahovat 27 až 31 °C. Vítr bude převážně slabý a povane od jihozápadu, případně bude proměnlivý.

ČTĚTE TAKÉ: Na vysoké teploty často umírají schizofrenici. Vedro nemoc prohlubuje, překvapilo vědce

Noční teploty se budou pohybovat kolem 12 až 16 °C. V úterý přes den pak meteorologové Českého hydrometeorologické ústavu očekávají většinou polojasnou oblohu a teploty mezi 28 až 32 °C.

V pozdějších večerních hodinách začne přibývat oblačnosti a před půlnocí na středu se mohou na západě objevit přeháňky nebo také bouřky.

Středa už předznamenává srážkový den. Od západu bude přibývat oblačnosti, na východě bude zpočátku polojasno. „Přes den by se po celém území mělo zatáhnout a místy se mohou vyskytnout i bouřky,“ doplnil Hanzlík.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

A zataženo by mělo být i během čtvrtka, který by měl být z celého týdne nejchladnější s teplotami kolem 21 °C. V následujících dnech by se ale oblačnost měla postupně protrhat a během pátečního dne už bychom se opět mohli dočkat oteplení. Že by teploty přesáhly letních 25 °C však už meteorologové nepředpokládají.

Tagy: