Na vysoké teploty často umírají schizofrenici. Vedro nemoc prohlubuje, překvapilo vědce

V americkém městě Phoenix umírají kvůli extrémnímu horku stovky lidí ročně, teď se zjistilo, že mnozí z nich trpěli schizofrenií a podobnými duševními poruchami. Vědci upozorňují, že dopady vedra na psychicky nemocné lidi jsou kritické. List Washington Post vysvětlil, co za tím stojí.

Bylo horké léto roku 2022. Stephan Goodwin trpící schizofrenií opustil 12. července svůj domov s taškou a galonem vody. Už se nikdy nevrátil. Bloudil Phoenixem, které je jedním z nejteplejších amerických měst. Motal se, vypil všechnu vodu. Sundal si triko. A nakonec ve vedru zemřel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak velké vedro vydrží lidské tělo? Někdo zvládne šedesátku, jiného srazí 27 °C. Kvůli vlhkosti

Patřil mezi 425 lidí, kteří v minulém roce ve Phoenixu přišli o život kvůli extrémnímu horku. Některé oběti vedra trpěly schizofrenií, což vedlo vědce k myšlence, jestli nemohou psychická onemocnění souviset s častějším úmrtím kvůli vysokým teplotám. A přišlo se na to, že ano.

Problém s termoregulací

„Jeden faktor je mezi ostatními v rychle se oteplujícím světě potenciálně nejnebezpečnější. Nejen proto, že lidé kvůli němu ve vedru hůře hledají bezpečí, ale také proto, že jsou jejich těla vůči teplu zranitelnější. Jedná se o stejnou nemoc, kterou Stephanovi diagnostikovali po dvacátém roku věku – schizofrenii,“ napsal list Washington Post.

Když teploty rostou, projevy schizofrenie se prohlubují. Nemocný člověk je zmatenější a hůře se orientuje. A jeho tělo také hůře odbourává teplo. Lidé se schizofrenií jsou navíc často bez domova a v žalostné ekonomické situaci, což riziko úmrtí na slunci zvyšuje.

„Léky, které se předepisují proti schizofrenii a další mentální poruchy, pacienta dehydratují, což znamená, že tělo se hůře vypořádává s vysokými teplotami a také s teplotními výkyvy,“ uvedl Washington Post s tím, že schizofrenici mají problém s termoregulací.

Souvislosti mezi smrtí ve vedru a schizofrenií pozorují i jinde. Výzkumníci v kanadské provincii Britská Kolumbie zjistili, že osm procent lidí z těch, kteří zemřeli v zemi při vlně veder v roce 2021, trpělo právě schizofrenií.

Studie v Kanadě ukázaly, že u člověka s chronickým onemocněním ledvin se při vlně veder oproti normálním podmínkám o 36 procent zvyšuje riziko, že zemře. V případě schizofrenie ale tento nárůst činí více než 200 procent.

„Dlouhodobé působení vysokých teplot tělo vystavuje zkouškám. Srdce musí pumpovat rychleji, aby se krev ochladila. Krevní tlak klesá, čímž mozek a životně důležité orgány přicházejí o kyslík. Člověk může mít závratě nebo být dezorientovaný, zpomaluje se mu myšlení,“ napsal Washington Post.

Duševní choroby pak tyto projevy zintenzivňují. Nejen ve Phoenixu se proto nyní snaží řešit, jak nemocné před sluncem ochránit. Hledání východiska ale nebude snadné.

Tagy: