Serena Williamsová padla. Tenisová hvězda po porážce na US Open zřejmě skončí

Vítězka třiadvaceti grandslamových titulů z dvouhry Serena Williamsová sehrála zřejmě poslední utkání v tenisové kariéře. Čtyřicetiletá americká hvězda prohrála ve 3. kole US Open s Australankou Ajlou Tomljanovicovou 5:7, 7:6, 1:6 a turnaj v New Yorku, který pojala jako rozlučku, pro ni skončil. Šestačtyřicátá hráčka světa Tomljanovicová narazí v osmifinále na Rusku Ljudmilu Samsonovovou.

Williamsová naznačila konec kariéry v srpnovém vydání magazínu Vogue, během turnaje ho ale zcela nepotvrdila. „Jestli se někdy vrátím? Nemyslím si, ale nikdy neříkej nikdy,“ uvedla během pozápasového rozhovoru na kurtu, během nějž v slzách děkovala rodičům, sestře Venus a fanouškům.

Později na tiskové konferenci ohledně budoucnosti žertovala: „Vždy jsem milovala Austrálii,“ řekla směrem k zemi, kde se v lednu koná další grandslamový turnaj Australian Open.

Na betonových dvorcích ve Flushing Meadows letos vyřadila Danku Koviničovou z Černé Hory a světovou dvojku Estonku Anett Kontaveitovou. Na přemožitelku Karolíny Muchové z úvodního kola Tomjanovicovou už ale navzdory bouřlivé podpoře na stadionu Arthura Ashe nestačila.

Williamsová měla duel dobře rozehraný a v závěru prvního setu vedla 5:3. Od té chvíle ale přišla o čtyři gamy za sebou a první set po 51 minutách ztratila.

Američanka se z neúspěchu oklepala a ve druhé sadě měla za stavu 5:2 k dispozici čtyři setboly. Devětadvacetiletá Australanka však tlak soupeřky i fanoušků ustála, všechny je odvrátila a vynutila si poté zkrácenou hru. Zde Williamsová konec zápasu odmítla a vyhrála 7:6.

Ve třetím setu už ale domácí tenistka nedokázala Tomljanovicové vzdorovat a Australanka získala od stavu 0:1 šest her za sebou. Přestože Williamsová odvrátila pět mečbolů a vysloužila si potlesk vestoje, ten šestý byl po třech hodinách a sedmi minutách definitivní.

„V první řadě mi to je strašně líto. Miluju Serenu stejně jako vy. Sledovala jsem ji jako malá holka a nevěřila, že proti ní budu někdy hrát. Je největší hráčkou v historii našeho sportu. Ukazuje, že se dají v životě uskutečnit všechny sny,“ řekla Tomljanovicová.

Při cestě z kurtu Williamsovou vyprovázela skladba Tiny Turner – The Best. „Je jasné, že jsem stále schopná (hrát). Chce to ale mnohem víc. Jsem připravená být mámou a prozkoumat jinou část Sereny. Mám před sebou zářivou budoucnost,“ dodala Williamsová.

Turnaj skončil i pro Murrayho

První postup do osmifinále US Open slaví světová pětka Uns Džábirová. Domácí Američanku Shelby Rogersovou porazila 4:6, 6:4, 6:3 a dostala se mezi šestnáct nejlepších hráček turnaje až při sedmé účasti v hlavní soutěži. V posledních třech letech končila pravidelně ve 3. kole.

„Byl to docela šílený zápas, Shelby hrála velmi dobře a i za stavu 5:1 ve třetím setu mi to zkomplikovala. Jsem ráda, že jsem bojovala až do konce,“ uvedla v rozhovoru na kurtu Džábirová.

Bez ztráty setu pokračuje finalistka Roland Garros Cori Gauffová. Osmnáctiletá Američanka porazila o devět let starší krajanku Madison Keysovou jasně 6:2, 6:3 a zahraje si na dvorcích ve Flushing Meadows premiérové osmifinále. O postup mezi osm nejlepších zabojuje proti Číňance Čang Šuaj.

Třináctý zápas za sebou vyhrála Ruska Samsonovová. Přemožitelka Sáry Bejlek z úvodního kola porazila Srbku Alexandru Kruničovou dvakrát 6:3 a poosmé v řadě neztratila ani set. Třiadvacetiletá tenistka vyhrála před US Open turnaje v Clevelandu a Washingtonu.

Mezi muži postupuje úřadující šampion a světová jednička Daniil Medveděv. Šestadvacetiletý Rus porazil Číňana Wu I-pinga 6:4, 6:2, 6:2 a vyzve v další fázi Australana Nicka Kyrgiose. Wu- I-ping se stal prvním čínským mužským tenistou od roku 1946, který se dostal do třetího kola grandslamu.

Poslední grandslamový turnaj sezony skončil pro vítěze z roku 2012 Andyho Murrayho. Pětatřicetiletý Brit nestačil na třináctého nasazeného Itala Mattea Berrettiniho, jemuž podlehl po téměř čtyřech hodinách 4:6, 4:6, 7:6, 3:6. Římský rodák postoupil na grandslamu do druhého týdne posedmé za sebou.

Tagy:
New York tenis Serena Williamsová Karolína Muchová US Open sportovní soutěž Ljudmila Samsonovová Ajla Tomljanovićová Flushing Meadows - Corona Park