Postřelil strážníka, k soudu ale zřejmě nepůjde. Podle znalce byl muž nepříčetný

Policie podala státnímu zástupci návrh na zastavení trestního stíhání 28letého muže, který letos v březnu při přestřelce na benzinové pumpě v Trutnově zranil strážníka.

Střelba na Trutnovsku

Březnový případ střelby na benzince v Trutnově, kde skončil postřelený jak zloděj, tak strážník městské policie, má zajímavé pokračování. Pachatel se s největší pravděpodobností nedostane ani před soud. Je totiž podle lékařů psychicky nemocný a měl by se léčit v detenčním zařízení. Policisté také nově zveřejnili zbraňový arzenál, který u sebe v době incidentu měl, a trutnovští strážníci video zachycující jeho jednání před střelbou.

Střelec z Trutnova, který zranil strážníka a sám skončil postřelený, se zřejmě nedostane před soud. Podle znalce, který ho zkoumal, totiž nebyl a není psychicky v pořádku.

„Vyšetřovatel v těchto dnech podal ke státnímu zástupci návrh na zastavení trestního stíhání 28letého muže. Ze znaleckého posudku z oboru zdravotnictví vyplynulo, že muž v době útoku nebyl příčetný a není schopen trestního řízení. Z důvodu jeho nebezpečnosti pro společnost, znalec doporučil umístění do detenčního zařízení,“ uvedla k novému vývoji mluvčí krajských policistů Iva Kormošová.

Incident se odehrál 18. března krátce před čtvrtou hodinou ráno, když strážníci v Trutnově řešili na čerpací stanici krádež nápojů. Jenže ta nabrala rychle na nebezpečných obrátkách. Podezřelý vytáhl pistoli a kuši a začal po nich střílet. Jednoho strážníka postřelil do hlavy, předtím ještě stihl zdemolovat auto městské policie.

„Pachatel páčidlem poškodil maják, karoserii vozidla a rozbil všechna okna na vozidle. Kolegu zranil na hlavě. Naštěstí se ukázalo, že to nebylo vážné,“ komentoval tehdy případ ředitel trutnovských strážníků Radek Svoboda.

Na svobodu se jen tak nedostane

Strážníci opětovali střelbu. Muže zasáhli do ruky a hrudníku. Přesto ještě nasedl do auta a začal ujíždět. Dopadli ho po několika stech metrů, když už zřejmě nebyl schopen řízení a z auta vypadl na silnici. V době incidentu měl na sobě mít oblečení s nacistickými znaky. Policisté také nově zveřejnili, co v autě při prohlídce objevili.

„Našla se jednoranová pistolová kuše s integrovanou napínací pákou spolu s náboji, šípy, zásobníky, nábojovým pásem s nefunkčními náboji, koženým páskem s atrapami nábojů, páčidlem. Dále kovové vrhací ninja hvězdice a několik nožů,“ doplnila Kormošová.

Muž byl původně obviněn z násilí proti úřední osobě a poškození cizí věci. Kvůli závěrům psychologů a psychiatrů ale poputuje do speciálního detenčního zařízení. Pobyt v něm nemá na rozdíl od pravomocného odsouzení do vězení určenou dobu trvání.

Duševní stav muže se každý rok přezkoumává a případně prodlužuje. Ani zlepšování stavu chovance neznamená, že by byl propuštěn brzy na svobodu.

Tagy: