Vyrobte si máslo
Ceny másla v obchodech v poslední době atakují rekordy. Řada Čechů tak před Vánoci začala přemýšlet nad možnými alternativami. Jednou z možností je návrat do časů našich babiček a vyrobit si máslo svépomocí doma. Výsledná cena není natolik odlišná, přesto se v určitých případech může vyplatit. Níže jsme pro vás připravili přehledný návod.
Podle výživového poradce Petra Havlíčka tajemství výroby dobrého másla tkví v kvalitě základních surovin. „Záleží na původu mléka a jak bylo zvíře krmené,“ přiblížil Havlíček. Domácí výroby másla by se nebál. „Domácí máslo se může lišit obsahem tuků nebo barvou, ale že by tam byly zásadní rozdíly oproti tomu z obchodu, tak to nejsou,“ konstatoval expert.
ČTĚTE DÁLE: Více peněz na prevenci, schválila vláda. Jak to bude s bílými plombami u zubaře?
JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ MÁSLO KROK PO KROKU:
- Na výrobu domácího másla budeme potřebovat pouze dvě čerstvé smetany ke šlehání, tedy rovný půllitr. Smetanu začneme šlehat pomocí robota.
- Asi po patnácti minutách se nám povedlo oddělit podmáslí a zbyl nám čistý tuk. Ten přecedíme přes utěrku.
- Následně je potřeba pořádně vymačkat vodu. Z procedury zůstane podmáslí. To se dá využít třeba do kynutého těsta.
- Zbylý tuk si dáme do studené vody a budeme ho hníst několikrát tak, aby se nám ještě oddělilo přebytečné podmáslí.
- Vodu budeme slévat tak dlouho, dokud nebude čirá. Teď máme dokonale oddělené podmáslí a domácí máslo.
- Z půllitru čerstvé smetany se nám povedlo vytvořit 165 g domácího másla. To teď uchováme v potravinové fólii nebo v máslence.
Kostka 250 g másla v obchodech vyjde i na 70 korun. Na 250 g domácího bychom potřebovali tři smetany ke šlehání. Jednu jsme koupili za akční cenu 25 korun. Domácí máslo v našem případě tak vyšlo o pět korun dráž, ale můžete si do něj přidat ingredience navíc a vyrobit si třeba máslo bylinkové. V obchodech se takové máslo prodává i za více než 100 korun za kostku.
Domácí výroba se těší oblibě
Jak zjistil štáb CNN Prima NEWS, domácí výroba másla se mezi Čechy těší poměrně velké oblibě. „Domácí máslo se nedá srovnat s tím, co kupujete. Je to pecka, ale chce to čas,“ uvedl respondent z Českých Budějovic. „Jo, vyplatí se to. Tři šlehačky a máte kostku másla,“ potvrdil další z dotázaných.
Některé může odradit relativní pracnost celé výroby. „Mně se to zdá strašně pracné, takže já to raději teď zrovna jdu podívat, jestli mají máslo v akci,“ konstatovala další z respondentek.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdražení másla je hozená rukavice spotřebitelům, řekl Výborný. O kontrolách kartelů má pochyby