Potopení jachty u Sicílie: Začíná závod s časem, pohřešovaní však mají jen mizivou šanci

Italští záchranáři stále pátrají po pohřešovaných lidech z jachty Bayesian, která se potopila u Sicílie.

Pátrání po pohřešovaných

Pátrání po pohřešovaných lidech z luxusní jachty Bayesian pokračuje, jejich šance na přežití jsou však mizivé. Informují o tom zahraniční média s odkazem na komentáře odborníků. Nadějí prý mohou být vytvořené vzduchové kapsy. Loď Bayesian se potopila v pondělí kvůli bouřce. Z 22 lidí na palubě je zatím potvrzeno pět mrtvých, 15 lidí bylo zachráněno.

„Máte maximálně dva až tři dny na to, dostat (přeživší) pryč, tudíž příštích 24 hodin bude kritických,“ řekl pro britskou televizi Sky News Nick Sloane, který před lety šéfoval záchranné operaci poté, co byla rovněž u italského pobřeží potopena výletní loď Costa Concordia.

ČTĚTE TAKÉ: Mrazivé záběry z Prahy: Žena s dítětem dobíhala rozjetý vlak. Když upadla, druhé z něj vyskočilo

Jachta Bayesian je nyní zhruba v hloubce 50 metrů na dně moře u Sicílie. „Pokud je jachta na straně, mohlo by v ní být více vzduchových kapes, než kdyby byla potopená rovně. Má poměrně velký kýl, což by jí mělo vychýlit a dostat na stranu,“ pokračoval Sloane.

Zkušený odborník na záchranářské práce na moři doplnil, že právě vzduchové kapsy mohou být klíčem pro přežití lidí, kteří jsou dosud pohřešovaní.

Že příštích 24 hodin bude rozhodující pro otázku přežití pohřešovaných, souhlasí i vědec Jean-Baptiste Souppez, kterého citoval web Sciencemediacentre.org. „Rychlost, s jakou se loď potopila, a fakt, že zůstává vcelku a na straně, by mohla vést k vytvoření malých vzduchových kapslí,“ nechal se slyšet Souppez. Zároveň však varoval, že jeho odhad je jen optimistickou spekulací.

Potápěči se pokusili dostat do podpalubí jachty už v pondělí, ale bránily jim v tom kusy nábytku a lodního vybavení. Podle dostupných informací se záchranáři mohou k lodi potopit maximálně na 12 minut.

Výlet lodí jako oslava vyhraného soudu

Skupina 22 lidí včetně posádky se vydala s jachtou na moře na popud britského podnikatele Mikea Lynche. Ten byl doposud souzen za údajný podvod kvůli prodeji firmy Autonomy společnosti Hewlett-Packard. V červnu však byl zproštěn viny a cesta s Bayesianem měla být oslavou zrušení obvinění.

Bayesian kotvil poblíž města Porticello poblíž sicilského Palerma. K potopení došlo v pondělí brzy ráno, kdy nastala náhlá bouřka.

Tagy:
moře dopravní nehoda Sicílie jachta televize Costa Concordia Praha Sky News Hewlett-Packard katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události námořní nehoda Bayesian Mike Lynch Nick Sloane