Potraviny zdražují o desítky procent kvůli dopadům pandemie i slabé koruně

Tomáš Prouza, předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu

V České republice zdražují potraviny, především ovoce a zelenina. Podle Českého statistického úřadu oproti loňsku zdražily například citrony o téměř 70 procent. Letos si můžeme kilogram koupit za 70 korun, loni stály zhruba 40. Květák je letos dražší o 65 procent, z loňských 40 korun za kus se vyšplhal na 66 korun. A například jablka zdražila o 40 procent. V současné době nás jeden kilogram stojí zhruba 36 korun. Loni to bylo o zhruba deset korun méně.

„Důvody jsou zhruba tři. Ten první je nedostatek pracovníků na jihu Evropy, protože často tu zeleninu sbírali i zaměstnanci ze severu Afriky nebo z východní Evropy, kteří se tam nedostanou kvůli současným omezením. Druhým problémem je i to, že se výrazně zdražila přeprava z těchto zemí a je složitější, aby vůbec kamiony dojely do Česka. A třetí důvod je dlouhodobý, a to jsou problémy s počasím. Zejména ve Španělsku záplavy a později sucho zničily velkou část úrody zeleniny, takže zeleniny je strašně málo a proto cena letí nahoru,“ popsal Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu s tím, že problémy jsou i s cenami masa, kterého je málo. Vepřové zdražilo o dvacet procent.

„Nejen v Evropě, ale například i v Číně a z části v Americe je Africký mor prasat, takže se řada stád vybíjela, masa je výrazně méně a Číňané dokázali vykoupit velkou část evropských zásob masa,“ upřesnil Tomáš Prouza s tím, že cenu si drží asi jen kuřecí maso a některé ovoce.

„Většina potravin se, bohužel, zdražuje. Z dovozu mimo jiné i proto, že oslabuje koruna, takže když nakupujete v eurech, tak musíte také v Česku platit výrazně více,“ uzavřel Prouza.

Problematice zdražování potravin se budeme věnovat i ve večerních Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Tagy: