Potřebujeme neomezené dodávky zbraní, jinak nedopadnete dobře ani vy, řekl ukrajinský ministr

Francouzský ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Stephane Sejourne (vlevo) a ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba během společné tiskové konference po jednání ve Vilniusu.

Matyáš Zrno o nákupu munice na Ukrajinu

Ukrajina potřebuje neomezené a včasné dodávky zbraní, aby mohla bojovat proti ruským invazním silám. Na návštěvě v Litvě to v pátek podle agentury Reuters prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Strategie pomoci po kapkách už podle něj nefunguje.

„Strategie dávkování pomoci Ukrajině po kapkách už nefunguje,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie na tiskové konferenci v litevské metropoli Vilniusu. „Potřebujeme neomezené a včasné dodávky všech typů zbraní a munice, abychom zajistili, že Ukrajina porazí Rusko a že válka se v Evropě nerozšíří,“ řekl Kuleba.

Ukrajinský ministr zahraničí se podle agentury AP ve Vilniusu setkal s protějšky z Francie, Litvy, Lotyšska a Estonska. „Pokud to bude pokračovat jako nyní, nedopadne to dobře pro nikoho z nás,“ řekl Kuleba k vojenské pomoci Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Moskevské námluvy s Hamásem jako poslední kapka aneb Fenomén izraelsko-ruských vztahů

V posledních týdnech se západní země přihlásily k iniciativám, které mají Ukrajině zajistit dodávky různých typů zbraní a munice. Prezident Emmanuel Macron minulý týden na summitu v Paříži ohlásil vznik koalice pro dodávky raket středního a dlouhého doletu zemi čelící ruské agresi. Řada států se také připojila k českému plánu nakoupit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii. Dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů pro pomoc Ukrajině, uvedl v pátek na sociální síti X český premiér Petr Fiala. Cílem iniciativy je dodání 800 000 kusů munice.

Tagy: