Moskevské námluvy s Hamásem jako poslední kapka aneb Fenomén izraelsko-ruských vztahů

Zatímco se Rusko sbližuje s Hamásem, Izrael oznámil dodávku systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Znamená to definitivní rozkmotření Jeruzaléma s Moskvou? A proč kolem sebe dvě zmíněné jaderné mocnosti ještě donedávna našlapovaly s velkou opatrností? Izraelsko-ruské vztahy provází mnoho proměnných. Patří mezi ně například politika Íránu, napjatá situace ve válkou zmítané Sýrii i technologická vyspělost Izraele.

Vlažný přístup obávaného Izraele k vojenské podpoře Ukrajiny vyvolával v uplynulých dvou letech u mnoha analytiků nejrůznější otázky. Proč se demokratická země z Blízkého východu jasně nestaví na stranu napadeného státu? A jak je možné, že velký spojenec USA v otázce vojenské pomoci Ukrajině spíše nervózně přešlapuje?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Železná lady, která provedla Izrael nejtěžší hodinou. Meirová byla „jediný chlap“ ve vládě

Všechny otázky je třeba zodpovědět postupně. Připomeňme si, k čemu došlo minulý týden na Valném shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku. Izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan vystoupil s dosud nejostřejším projevem namířeným proti Moskvě.

VIDEO: Ruský dron zasáhl panelák v ukrajinské Oděse

„Rusko opět přivítá delegaci Hamásu v Moskvě. Bude hostit ty, kteří jsou zodpovědní za úmyslné vraždění dětí, znásilňování žen a upalování rodin zaživa,“ řekl izraelský diplomat během své řeči. Připomněl tak události ze 7. října 2023, kdy palestinští teroristé násilně vtrhli na izraelské území, kde zabili více než 1 200 lidí a dalších 240 unesli.

I když je možné, že ruské bratříčkování s Hamásem představuje poslední kapku pro izraelskou trpělivost, epicentrem a stěžejním bodem pro izraelsko-ruské vztahy je Írán. Moskva svými námluvami s Teheránem už dlouhé měsíce pije Jeruzalému krev.

Co to znamená v praxi? 1) Levné sebevražedné drony íránské výroby, pomocí nichž Rusko trýzní ukrajinská města a protivzdušnou obranu. 2) Stupňující se útoky íránských teroristických chráněnců na Blízkém východě. Právě druhý bod je pro Izrael naprosto zásadní.

„Rusko upevňuje své vztahy s globální osou zla, zejména s Íránem. Izrael stojí za Ukrajinou. Obě naše země bojují bitvu o přežití,“ sdělil Gilad Erdan jasně. Zdá se, že se židovský stát doopravdy rozhoupal, což dokazuje oznámení dodávky systémů protivzdušné obrany Ukrajině i skutečnost, že Jeruzalém tuto Ruskem napadenou zemi již otevřeně označuje za „spojence“.

Proč ale tento proces trval dva roky? Někteří kritici vysvětlení izraelské zdrženlivosti zjednodušovali prohlášením, že v Izraeli žije poměrně početná a vlivná skupina Židů, jejichž kořeny pocházejí z Ruska. I když tento fakt mohl hrát svou roli, asi ještě důležitějším faktorem je nestabilní situace na Blízkém východě, která Izraeli „v hraní si na hrdinu“ tak trochu svazovala ruce.

Hamás a Hizballáh jako chapadla Íránu

Na světě není mnoho zemí, které by za poslední desetiletí bojovaly o vlastní existenci víckrát než Izrael. Zejména kvůli vleklým sporům s Palestinci i dalšími muslimskými národy si židovský stát musí dávat velký pozor, pokud jde o prohlášení či konkrétní skutky v zahraniční politice.

Podporou Ukrajiny Izraelci riskují, že Rusko uzavře vzdušný prostor nad Sýrií. To by pro ně mělo fatální následky. Izrael totiž ve válkou zmítané zemi často podniká letecké údery za účelem ničení vojenského materiálu, který Írán posílá přes Sýrii do Libanonu. Cílovým odběratelem zbraní není nikdo jiný než Hizballáh. Tito vyznavači šíitského islámu se po událostech z loňského října znovu připojili k úsilí Hamásu zničit Stát Izrael.

Připomeňte si okolnosti války mezi Izraelem a Hamásem:

„Hamás je pouze jedním z chapadel íránských teroristických armád. Tato horda smrti zahrnuje také Hizballáh, Palestinský islámský džihád a další organizace, které Írán financuje, cvičí a řídí. Ten samý Írán, který dodává Rusku drony. Tyto drony pak útočí na ukrajinské civilisty,“ upozornil Erdan.

Írán představuje pro Izrael již dlouhé roky obrovskou existenční hrozbu. Proto není divu, že ruská ochota ponechat izraelským letounům poměrně volnou ruku při protiíránských operacích v Sýrii byla jedním z hlavních faktorů, proč Jeruzalém do ukrajinsko-ruských sporů moc nemluvil.

Izrael krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu podpořil rezoluci OSN, která agresi odsoudila. Blízkovýchodní stát také Kyjevu zaslal polní nemocnice či desítky tun humanitárního materiálu, a to včetně systému na čištění vody i zdravotnického vybavení. Z vojenského materiálu pak „pouze“ dodávku ochranných vest a helem – logicky nic, čím by šlo přímo zlikvidovat protivníka na frontě. Tento pohled by se v budoucnu mohl změnit.

Putinova omluva za ostudný výrok Lavrova

V případě izraelsko-ruských vztahů, které jsou nyní nejhorší od rozpadu Sovětského svazu, přitom dlouhé roky panoval oboustranný zájem zbytečně neprovokovat toho druhého.

Člověk, který aspoň trochu sleduje ruskou politiku, si je dobře vědom, že Vladimir Putin se zrovna často neomlouvá. Stalo se tak třeba v květnu 2022. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tehdy doslova bodl do sršního hnízda, když v jednom rozhovoru s italskou televizí prohlásil, že „Volodymyr Zelenskyj má stejně jako Adolf Hitler v sobě židovskou krev a že největší antisemité jsou Židé“. Tím pochopitelně neskutečným způsobem vytočil Izraelce.

Izrael si předvolal ruského velvyslance. Rovněž žádal omluvu i vysvětlení zmíněných výroků o ukrajinském prezidentovi, jehož předci mimochodem umírali během holokaustu. Ruská diplomacie však provokovala dál – izraelskou vládu obvinila z „podpory neonacistického režimu v Kyjevě“.

Jenže „šprýmovní“ nálada Moskvě moc dlouho nevydržela. Izraelská média reagovala vydáváním hypotetických článků typu: „Které moderní zbraňové systémy by Izrael mohl Ukrajině dodávat?“

Rusko si pak velmi rychle uvědomilo, že by pro něj jeho drzost mohla mít dost nepříjemnou dohru – vzhledem k tomu, že je Izrael považován za jednu ze světových technologických špiček. Putin se nakonec omluvil. Učinil tak během telefonického hovoru s tehdejším premiérem Naftalim Benettem.

O napjatosti izraelsko-ruských vztahů svědčí i skutečnost, že izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu s Vladimirem Putinem naposledy mluvil v prosinci, kdy kritizoval spolupráci Ruska a Íránu. Zmínění politici spolu kdysi udržovali mnohem častější telefonický kontakt.

Jasný signál Moskvě vyslal také vlivný člen strany Likud Amir Weitmann, když loni na podzim v živém vysílání televize Russia Today prohlásil, že se Izrael postará o to, aby Ukrajina vyhrála válku proti Rusku, které podle Weitmanna podporuje Hamás a genocidu Izraelců.

Tagy: