Povoláme 300 tisíc rezervistů, prohlásil Šojgu. Poprvé od března mluvil o ruských ztrátách

Putin a Šojgu: Přátelé a spojenci v míru i ve válce

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

V rámci částečné mobilizace bude povoláno 300 tisíc rezervistů, uvedl podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Odkazoval tak na vojáky, kteří i po ukončení aktivní služby v armádě zůstávají v pohotovosti. Částečnou mobilizaci v Rusku krátce před tím oznámil v televizním vystoupení prezident Vladimir Putin.

Šéf ruského ministerstva obrany podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině, Šojgu připustil, že v sousední zemi zahynulo 5 937 ruských vojáků.

Ukrajinská armáda hlásí, že Rusko přišlo o 54 810 lidí. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Rusko podle Šojgua pak částečně mobilizuje kvůli kontrole ukrajinských území, která země ovládla při své invazi.

Šojgu dále v televizní stanici Rossija 24 uvedl, že Moskva povolá do služby přibližně jedno procento ze svých zdrojů. „Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů,“ prohlásil ministr podle agentury TASS. Mobilizace se podle něj zároveň netýká studentů a branců.

Částečnou mobilizaci vyhlásil ve středu Putin. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se prý snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě.

Tagy: