Rusko bude na trhu s energiemi vždy velký hráč, říká Švejnar. Jaké eso má Moskva v rukávu?

Jan Švejnar

K věci (920)

Rusko v případě invaze na Ukrajinu využívá některých strategických výhod. Jednou ze silných karet Moskvy je výrazná závislost Evropy na ruském plynu. Podle ekonoma Jana Švejnara si však evropské státy při řešení energetické situace vedou mnohem lépe. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS zároveň zmínil, jak by se evropsko-ruské vztahy mohly vyvíjet po konci války.

„Evropa si v případě energetické krize vede čím dál lépe. Situace byla před několika měsíci mnohem horší. Objevují se nové zdroje. Evropa nebyla připravena na tak silný zásah, proto jej Putin uskutečnil. On síle rozumí. Tedy když mu Evropa hrozila, že během dvou až čtyř let jeho ekonomiku potopí tím, že nebude odebírat ruský plyn, tak on ho přestal dodávat už nyní.“ řekl Švejnar. Podle něj po skončení války a uklidnění situace budou západní země od Ruska opět nakupovat plyn ve velkém.

„Záleží, jak skončí válka a kdo v Rusku bude u moci. Je ale těžké si představit, že by jeden z největších dodavatelů surovin, zvláště ropy a plynu, najednou na tomto trhu neexistoval. Už nyní od Ruska kupuje Čína či Indie. Rusko bude na světovém trhu po vyřešení válečného konfliktu hráč,“ dodal.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: