Vězení v Hondurasu zachvátily plameny a střelba. Nejméně 41 odsouzených žen zemřelo

Požár ve věznici v honduraské obci Támara si vyžádal nejméně 41 mrtvých. Uvádějí to agentury AFP a AP s odvoláním na prohlášení honduraské policie. Původní bilance hovořila o 25 obětech. Ohořelá těla obětí nalezli místní činitelé, kteří se je snaží identifikovat, další lidé podlehli střelným zraněním. Věznice se nachází přibližně 35 kilometrů severozápadně od hlavního města Tegucigalpy. Honduraský list La Prensa informoval o tom, že požár vypukl při střetech mezi gangy.

Původně agentury Reuters a DPA s odvoláním na prohlášení honduraského ministerstva vnitra informovaly o 25 obětech požáru ve věznici. Podle honduraského listu La Prensa vypukl požár časně ráno a zavinily ho střety mezi místními gangy. Podle svědectví lidí žijících poblíž se ve věznici Centro Femenino de Adaptación Social (CEFAS) ozývaly také výstřely.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavá bitka na koupališti v Německu: Pod vodou drželi chlapce, pak se s noži rvalo 40 lidí

Vězeňkyně patřící ke zločinecké skupině Mara Salvatrucha (MS13) násilím pronikly do budovy, v níž byly členky gangu Barrio 18, popsal dále list La Prensa. Podle zpráv v místních médiích pak vetřelkyně celu z příslušnicemi znepřátelené zločinecké skupiny zapálily, uvedla AFP.

„Nebudeme v této věznici tolerovat žádný vandalismus ani nepořádek,“ uvedla v reakci na vzpouru náměstkyně ministra pro bezpečnost Julissa Villanueva a nařídila proti nepokojům tvrdě zakročit. Ve věznici vyhlásila stav nouze a vyslala do areálu hasiče, policii i vojáky. Podle agentury AFP tam pobývá asi 900 vězeňkyň.

K nepokojům v CEFAS došlo jen několik hodin poté, co honduraské úřady nařídily přesun nebezpečných odsouzenců z věznice s nejvyšší ostrahou ze západahonduraské oblasti Santa Bárbara. V pondělí v ní rovněž došlo k ozbrojeným střetům.

Podobné incidenty v Hondurasu nejsou ojedinělé. V roce 2012 uhořelo v honduraské věznici ve městě Comayagua více než 350 lidí a při přestřelce mezi znepřátelenými ozbrojenými skupinami zemřelo v roce 2018 osmnáct vězňů.

Tagy: