Požár u Hřenska? Potrvá roky, než se lesy vzpamatují. Nekula představil novou zbraň

Zdeněk Nekula

Rozhovor se Zdeňkem Nekulou

Hasiči od neděle bojují s rozsáhlým požárem lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku, který již zasáhl území o rozloze asi tisíc hektarů. Experti v této souvislosti mluví o požáru století. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) bude obnova vyhořelého lesa trvat několik let, možná i celou dekádu. Dalšímu šíření požáru se nyní snaží zabránit speciální stroje. Jak fungují, Nekula popsal v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Jak pro krajinu, tak pro celý národ je to veliké neštěstí. Vytváříme protipožární pásy, abychom zabránili dalšímu šíření požáru. Využíváme k tomu takzvané harvestory. Jsou to velké silné stroje, které uříznou strom a odhodí ho o několik metrů dál,“ řekl Nekula ve vysílání CNN Prima NEWS. Jak přesně stroj funguje, ministr ukázal na Twitteru.

V pořadu Nový den Nekula rovněž mluvil o tom, jak dlouho bude trvat obnova vyhořelých lesů. „Než se vše vzpamatuje? Bude to běh na dlouhou trať, který potrvá roky. Uspokojivý výsledek uvidíme tak za 10 let, možná i více,“ sdělil.

Zároveň zmínil, že lidské zásahy v národních parcích mají své limity. „Síla přírody leckdy překvapí. Viděli jsme to třeba na Šumavě s kůrovcem. Příroda si s ním v mnoha případech poradila sama,“ dodal.

Požár se přes noc nerozšířil. Hasičům se podařilo zajistit požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa u Jetřichovic. Požár bezprostředně neohrožuje ani zatím nevystěhovanou obec Janov. Domovy muselo opustit odhadem 450 lidí. Hraniční přechod v Hřensku je uzavřen.

V úterý likvidovalo oheň více než 400 hasičů, ve středu by se podle mluvčího hasičů Milana Rudolfa jejich počet měl zvýšit. Se zásahem v těžko přístupném terénu pomáhají vrtulníky se speciálními vaky na vodu. O obrovském rozsahu požáru svědčí dosah kouře. Intenzivní pach byl znovu během noci i rána cítit i v hlavním městě.

O vývoji požáru vás průběžně informujeme v on-line článku pod tímto odkazem.

Tagy:
les příroda požár stromy zemědělství harvestor Nový den Ústecký kraj České Švýcarsko KDU-ČSL vláda Hřensko Zdeněk Nekula Ministerstvo zemědělství České republiky Národní park České Švýcarsko