Požár v centru Benešova: Pět lidí utrpělo zranění, zásah hasičů trval celou noc

Požár v Benešově

Požár obchodu v centru Benešova

Požár, který se v pondělí odpoledne rozhořel v obchodním domě Hvězda v centru Benešova, mají hasiči pod kontrolou. Poplachový stupeň hasiči v úterý snížili na první ze čtyř možných. V budově už nyní nehoří, hasiči ji zkoumají termokamerou. Na místě pracuje také vyšetřovatel, který zjišťuje příčinu požáru. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na 50 milionů korun, je ale možné, že bude nakonec ještě vyšší, řekla mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová.

„Zatím nemáme likvidaci, ale snížili jsme poplachový stupeň na první, tedy na základní,“ uvedla mluvčí po poledni. Kdy zásah skončí, zatím není jasné. Zemanová podotkla, že u podobně velkých požárů trvá dlouho, než může být vyhlášena likvidace.

Požár byl hlášen v pondělí v obchodě s oblečením nad prodejnou Billa. Hořet začalo po 15:00, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. „Celý objekt je zakouřený, vypínají se přívody plynu a elektřiny, hasiči budovu prohledávají. Nehoří to plamenem, ale kouří,“ uvedla Zemanová v pondělí kolem 17:00.

Pod kontrolu dostali hasiči požár v pondělí ve 21:36. Vstup do budovy je možný pouze za dodržení bezpečnostních opatření, konstrukce objektu je narušena, na jednom místě v prvním patře se propadl strop.

Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče, kteří se nadýchali kouře. Jejich stav ale nevyžadoval převoz do nemocnice. „Teď se provádí průzkum termokamerou a dohašování ohnisek požáru,“ uvedla v pondělí Zemanová.

Hasiči v pondělí po výjezdu k požáru vyhlásili nejprve třetí a pak čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň poplachu. Zásah trval celou noc. Na místo byla povolána i chemická laboratoř, která ale nenaměřila škodlivé zplodiny. K likvidaci požáru využívali hasiči výškovou techniku, celá budova byla zakouřená.

Požár Benešov

Posted by www.hasici-benesov.cz on Monday, November 14, 2022

Tagy: