Chorvatsko v plamenech: Přírodní park zavřel brány, hasiči padají únavou. Znám je i viník

Požár poblíž Skradinu v Chorvatsku

Požáry v Chorvatsku neustávají

Chorvatské letovisko Tučepi na Makarské riviéře zasáhl v úterý večer požár, kvůli větru se rozšířil i do dalších míst na pobřeží, kam Češi tak rádi jezdí za dovolenou – k městům Trogir, Podgora a Pakoštane. Plameny se dostaly do těžko přístupného terénu přírodního parku Biokovo, který oznámil, že do pondělí zůstane uzavřený. Hasiči zasahovali také v oblasti Skradin – Ičeva. Informují o tom chorvatská média.

Chorvatští hasiči už třetí den bojují s plameny na oblíbeném pobřeží, které se kvůli větru rozšířily do dalších oblastí od Zadaru až po Makarskou – do Trogiru, Pakoštanu a Podgory. Tam museli ve středu ve večerních hodinách evakuovat z domovů asi 50 obyvatel do budovy školy, píše web Danas.hr. Velitel hasičů Slavko Tucaković nicméně ve čtvrtek v ranních hodinách potvrdil, že se situace zde uklidnila.

ČTĚTE TAKÉ: Požár vyhnal z chorvatského letoviska i Čechy: S hrůzou sledovali plameny, chtěli hned domů

Přes 300 hasičů a 77 hasičských aut zasahovalo u přírodního parku Biokovo. V oblasti shořelo přibližně 400 hektarů borového lesa a keřů. Správci parku na oficiálních stránkách oznámili, že je do pondělí do oblasti návštěvníkům vstup odepřen.

PARK ZATVOREN DO PONEDJELJKA S obzirom na još uvijek aktivna požarišta na nepristupačnim dijelovima terena, Park prirode...

Posted by Park prirode Biokovo on Wednesday, July 31, 2024

Plameny zde měl nedopatřením rozdmýchat místní včelař, který momentálně čelí trestnímu obvinění. „Vyšetřováním jsme zjistili, že ohnisko požáru se nacházelo v blízkosti úlů, kde zmíněný 65letý muž odhodil uhlíky z dýmáku a polil je vodou,“ stojí v prohlášení podle zpravodajského webu Dalmacija Danas.

Pogled s Hvara prema Tučepima 30.07. Foto: Daniel Lončar

Posted by Vatrogasci - 193 on Wednesday, July 31, 2024

Většinu sil hasiči soustředili k městu Skradin, kromě nich zde podle deníku Večernji list pomáhali také dobrovolníci a různá sdružení. V místě požáru je pořád mnoho kouře a podle Tucakoviće shořelo přes 1300 hektarů borového lesa, trávy a nízké vegetace. „Dnes ráno je situace příznivá a v okolí nejsou žádné otevřené plameny,“ řekl okolo jedenácté dopoledne.

Hasiče urputné a nekonečné boje s plameny velmi unavili. V klidnějších chvílích spali na lavičkách, na silnici nebo odpočívali v trávě, uvádí zpravodajský web 24sata.hr. Ministr obrany Tomo Medved jim přislíbil navýšení platů a vláda toto nařízení přijala ve čtvrtek na svém zasedání. S propukajícími požáry by to ale nemělo souviset, upřesňuje web Danas.hr.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Letecké neštěstí v Nepálu. Stroj se zřítil krátce po startu, na místě jsou mrtví

Tagy:
les požár silnice hasiči Chorvatsko katastrofa dobrovolní hasiči Šibenik katastrofy, nehody a mimořádné události Přírodní park Biokovo Podgora Skradin