Požár vyhnal z chorvatského letoviska i Čechy: S hrůzou sledovali plameny, chtěli hned domů

Zásah hasičů u požáru v Tučepi

Požár v Chorvatsku

Chorvatské letovisko Tučepi zachvátil požár. Podle místních se plameny přiblížily k domům, někteří říkají, že mají strach. Problémy měl i starosta Ante Čobrnić, který podle chorvatského webu Večernji list musel projet skrze plameny. Kvůli ohni už z hotelů odjelo několik turistů, včetně rodiny z Česka.

Požár, který v úterý večer zasáhl chorvatské letovisko Tučepi na Makarské riviéře, vyděsil místní obyvatele. „Bojíme se. Požár se šíří velmi rychle kvůli větru, blíží se k domům,“ popsal jeden z místních pro web 24sata. „Je to velmi ošklivý pocit. Po městě už lítá popel a oheň se šíří celkem rychle. Všechny zvuky sirén naznačují, že to není dobré. Hasiči ale odvádějí opravdu skvělou práci a sjíždějí se ze všech stran,“ sdělil další z místních obyvatel. „Nevím, jak bude naše krásná Dalmácie po všech těch požárech vypadat,“ obával se další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalifornii ničí jeden z největších požárů v historii. Ohni předcházel nepochopitelný čin

Do problémů se dostal i starosta města Tučepi Ante Čobrnić. „Před setměním jsem se vracel z rybaření a šel jsem se o úlovky podělit s přáteli u hotelu Alga. Ani jsem neviděl, že hoří. Pak jsem nad hotelem viděl tu rudou barvu,“ popsal pro web Večernji list.

Dodal, že jel po silnici a od ohně byl jen pár set metrů. Když zastavil, všiml si, že poblíž hoří a jeho kamarád se snaží hasit. „Oheň, který se zdál být 200 až 300 metrů daleko, se najednou přiblížil. Pak přijely dvě cisterny. Projížděl jsem ohněm autem jako ve filmu. Auto bylo zničené, ale vyvázl jsem živý,“ líčil starosta.

Kvůli požáru se někteří turisté rozhodli předčasně ukončit dovolenou – místo ve středu odjeli už v úterý. „Nejvíc lidí odjelo z hotelů Alga a Aphrodite, velmi málo z Neptunu a Jadranu, což je ještě trochu západněji směrem na Makarskou,“ uvedl Čobrnić. Podotkl, že v noci se zdá, že oheň je velmi blízko a turisté na to nejsou zvyklí.

Opustit hotel se rozhodla i Kateřina Kucková s rodinou. „Zhruba okolo 20:00 jsem šla pro oblečení na terasu a ucítila jsem kouř a viděla lidi, jak se shlukují a dívají směrem k Biokovu. Vyšla jsem tedy k hlavní silnici a viděla menší požár,“ popsala pro web Blesk.cz. Rozhodli se proto ihned zabalit věci. „Asi po hodině jsem se šla znovu podívat na požár a byl už o moc větší, připadalo nám, že se přibližuje. Tak jsme se hasičů zeptali, jestli nás pustí domů,“ uvedla turistka.

Podle Čobrniće Chorvatsko v boji s požáry postoupilo. „Vybudovaly se protipožární komunikace, vybetonovaly se cesty, aby se hasičské vozy dostaly do vzdálených míst, postavila se vodní nádrž. Zabránit se tomu ale nedá,“ dodal. Příčina požáru je zatím neznámá, stejně jako rozsah škod. Čobrnić nevyloučil možnost vyhlášení přírodní katastrofy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Lovosicích hořela skládka pneumatik. Provozovatel areálu odmítal komunikovat s hasiči

Tagy: