Poznejte zblízka svět energetiky: Welcome Power 2023 vás do něj zasvětí

Welcome Power 2023

Welcome Power 2023

Svět moderních technologií je nejen fascinující, ale i užitečný. Pokrok, kterého vědci a vývojáři dosahují, výrazně usnadňují život celému lidstvu. A to i v oblastech, kde bychom dosavadními metodami fungování brzy dosáhli maxima. Týká se to i světa energetiky, který především v posledních letech oslovuje i absolutní laiky. Pojmy jako fotovoltaika či elektromobilita jsou na přetřesu dnes a denně. Kdo jim chce porozumět a lépe se zorientovat v tom, co všechno trh nabízí, může se vypravit na akci Welcome Power 2023, kde ho do světa energetiky zasvětí ti, kteří v něm žijí.

Bez důmyslných technologií si už většina z nás vůbec neumí představit svět a náš život v něm. Vzpomeňme místa, která fungují už dlouhá desetiletí a společně jsme je v pořadu Prima Česko prozkoumali a zjistili, jak fungují: Čistírna odpadních vod v Bubenči nebo vodní elektrárna Hučák v centru Hradce Králové.

Obě místa svědčí o schopnostech průmyslníků a architektů, kterými disponovali už v předminulém století. Ale co teprve dnes, kdy jde vývoj světa neustále dopředu výrazně rychleji?

Energetika, jak ji možná ještě neznáme

Snad všichni už jsme pochopili, že alespoň základní orientace v moderních vymoženostech je ku prospěchu věci. Technologie nám výrazně usnadňují každodenní život. A mohou nám pomáhat i tam, kde to nečekáme. Týká se to i světa energetiky a vzhledem k událostem v posledních dvou letech, kdy pandemie covidu a válka na Ukrajině výrazně proměnily životy všech lidí napříč celou planetou, o to víc.

I Češi začali ve velkém řešit ceny energií. Pojmy jako tepelná čerpadla, fotovoltaika či elektromobilita v současnosti patří k nejvyhledávanějším pojmům na internetu. Vzhledem k cenám energií i pohonných hmot se není co divit. Lidé zkrátka hledají způsoby, jak nejen ušetřit, ale také se stát co nejvíce soběstačnými.

Na festivalu zasvěceném energetice si návštěvníci nejen budou moci prohlédnout různé druhy technologií, ale ti zvídavější si navíc budou moci najít i odpovědi na otázky typu „Jak se zorientovat v pojmech na fakturách od dodavatelů elektrické energie?“ „Jak zredukovat spotřebu, a tím i ušetřit?“ Jedním z hlavních témat Welcome Power 2023 bude i zmíněná energetická soběstačnost. Jak jí lze dosáhnout a kterým směrem se vydat ze všeho nejdřív?

Právě s tím nejednomu z nás může pomoci akce, jakých se zatím v Česku moc nekonalo. Welcome Power 2023. Koná se 26. srpna v Zaječicích u Pyšel za podpory pyšelské radnice a pod záštitou CE.Energy. Vstup je pro všechny zdarma.

Tagy:
fotovoltaika energetika Česko Bubeneč ruská invaze na Ukrajinu Jez Hučák