Hučák v centru Hradce Králové se „tváří“ jako zámeček. Elektrárna na Labi funguje už sto let

Vodní elektrárna v Hradci Králové, tzv. Hučák

Vodní elektrárna Hučák

V samém centru Hradce Králové stojí na Labi impozantní historická vodní elektrárna, které se podle typického hluku vody ze sousedního jezu přezdívá Hučák. Byť je komplex starý přes sto let, stále vyrábí elektřinu přesně tak, jak to tehdejší inženýři navrhli, a napájí stovky domácností. Za tajemstvím elektrárny jsme se na CNN Prima NEWS vydali v pořadu Prima Česko.

Při prvním pohledu by se mohlo zdát, že na břehu Labe v Hradci Králové stojí zámeček či jiné šlechtické sídlo. Historická budova to skutečně je, ovšem s úplně jiným účelem. Jde o vodní elektrárnu z roku 1912. Místní jí neřeknou jinak než Hučák. „Dostala název podle jezu, který se jmenoval Hučavý. Jak voda přepadá přes jez, tak hučí. Lidem se to zalíbilo a to jméno si přenesli na celou budovu. Nicméně oficiální název naší elektrárny je Malá vodní elektrárna Labe, podle řeky, na které stojí,“ říká zdejší průvodkyně Markéta Podzemná.

Jez je pohyblivý a sklopný. Původní myšlenkou pro výstavbu byla hlavně regulace průtoku vody a ochrana před povodněmi na počátku 20. století, jak připomíná průvodkyně v pořadu Prima Česko: „Vnější vzhled navrhoval architekt František Sander v secesním stylu tak, aby se hodil k tehdejšímu koloritu města. Na počátku 20. století v Hradci Králové působili věhlasní architekti Kotěra, Gočár... Vzniklo tady Východočeské muzeum nebo komplex škol v Zálabí, tak aby se tehdejší technická budova do rozrůstajícího se města hodila.“

V útrobách staleté vodní elektrárny

A co se ukrývá uvnitř? Na své si přijdou milovníci autentické historické techniky. Přesto, že provoz byl při modernizaci automatizován a řízení už je možné na dálku, na samotné výrobě elektřiny se nic nezměnilo. Jsou to takříkajíc stejné mašiny jako tehdy.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se rodí křehká krása. Křišťálové údolí odhaluje staletou tradici sklářských mistrů

Srdcem elektrárny jsou tři turbo generátory ve strojovně. Každý má výkon zhruba 250 kW a napájí dohromady asi 1 500 domácností v centru Hradce Králové. „Budova i strojovna jsou národní technickou památkou. To zařízení, které tady máme, funguje více než 100 let. A tak, jak to tam dnes návštěvníkům představujeme, tak to naši předkové navrhli. Stroje jsou původní a ráz zůstal zachován,“ říká Markéta Podzemná.

Komplex ukrývá také vzdělávací expozici, která hravou formou ukazuje, jak se elektřina tvoří, jak se napájí domácnosti a spotřebiče, jak fungují obnovitelné zdroje či jak vznikne tornádo. „Návštěvníci se seznámí nejen s interaktivními modely, které si mohou vyzkoušet, pohrát si tam, ale mohou si vyzkoušet i virtuální realitu a postavit vodní či větrnou elektrárnu nebo energeticky úsporný dům,“ vyjmenovává průvodkyně.

Důležitá zpráva na závěr – ani mnozí obyvatelé Hradce prý netuší, že je Hučák přístupný veřejnosti. Prohlídka je zdarma. Za tajemstvím elektrárny se můžete vydat vždy od úterý až do neděle mezi devátou a šestnáctou hodinou.

Tagy: