Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před nebezpečným doplňkem stravy Amygdalín. Osahuje vysoké množství látky amygdalin, která se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy, uvedla dnes inspekce v tiskové zprávě.
„Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů, což odpovídá množství až 104 miligramů kyanovodíku po metabolizaci,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Upozornil na to, že život ohrožující množství kyanovodíku se u 70 kilogramů vážícího člověka pohybuje mezi 35 a 245 miligramy.
Amygdalin je součástí různých doplňků stravy nabízených na tuzemském trhu, často pod označením vitamín B17. Vyskytuje se například v mandlích nebo v meruňkových jádrech a řada distributorů mu připisuje antioxidační účinky. Obvykle jej ale doplňky stravy obsahují přibližně 70 miligramů v jedné dávce. Nebezpečný doplněk ho tak obsahuje pětadvacetkrát víc.