Pozoruhodný objev: Rybáři v Indonésii vytáhli z uloveného žraloka albínského kyklopa

Velké překvapení čekalo na indonéské rybáře. V břiše uloveného žraloka totiž našli zvláštního živočicha s jedním okem uprostřed. Mrtvé zvíře připomínajícího svým vzezřením jakéhosi albínského kyklopa mohl být podle odborníků postižený potomek paryby.

Podivuhodný úlovek se povedl tento měsíc rybářům v indonéské provincii Maluku. Když rozřezali břicho žraloka, který se zachytil v jejich síti a následně uhynul, objevili v něm zvláštního živočicha zbarveného do bíla s jedním okem uprostřed hlavy.

Podle rybářů se zřejmě jednalo o mládě žraloka. „V břiše žraloka jsme našli tři mláďata. Jedno z nich vypadalo divně, mělo jen jedno oko a barvu mléka,“ popsal rybář Andy podle webu Yahoo.com. Rybáři následně nahlásili zvláštní objev místním úřadům.

Podle odborníků podivný zjev mláděte ovlivnily dvě vady. Malý žralok trpěl jednak kyklopií, což je vzácná vývojová vada, při které se oční důlky nerozdělí, a postižený tak má pouze jedno oko. Druhým postižením byl albinismus, který u živočichů, ale i rostlin způsobuje nízkou nebo vůbec žádnou tvorbu pigmentu melanin, kvůli čemuž kůže postrádá zbarvení.

Není to první případ, kdy se podobně postižený živočich objevil. V roce 2011 ulovil americký rybář nedaleko pobřeží Mexika žraloka, v jehož břiše se mezi devíti mláďaty rovněž našel jednooký albín. A podobný úlovek, tentokrát ovšem dvouokého albína, ohlásili před několika týdny i britští rybáři. Podle odborníků žraloci s podobným postižením dlouho ve volné přírodě nepřežijí.

Tagy: