Podílíme se na genocidě, kritizovali demonstranti vládu i prezidenta. Podpořili Palestinu

Několik set lidí se v sobotu odpoledne sešlo na pražském náměstí Míru na demonstraci na podporu Palestiny. Protestující požadovali ukončení izraelských odvetných útoků a umožnění humanitární pomoci v Pásmu Gazy, propuštění palestinských zajatců a politická jednání o spravedlivém řešení situace. Kritizovali také proizraelský postoj české vlády a prezidenta Petra Pavla. Po 15:00 se protestující vydali na pochod na Václavské náměstí, náměstí Republiky a Staroměstské náměstí.

Protestující se na náměstí sešli ve 14:00, dorazili s desítkami palestinských vlajek a transparenty s hesly jako „Free Palestine“, „Zastavte izraelskou okupaci“ nebo „Česko se podílí na genocidě“. Při proslovech skandovali hesla, mimo jiné i „From the River to the Sea Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná). Kvůli tomu magistrát dříve jednu z propalestinských akcí zakázal. Organizátoři se poté obrátili na soud, který podle jejich dnešního prohlášení rozhodl v jejich prospěch. Podle Městského soudu v Praze může mít heslo více významů, uvedl v prosinci server Česká justice, který o zrušení zákazu demonstrace informoval.

ČTĚTE TAKÉ: Momenty války. Izraelský politik chce vypálit Gazu a zákaz vstupu civilistů do tunelů Hamásu

Na akci v sobotu promluvila řada řečníků, mimo jiné ji prostřednictvím dopisu podpořila i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Řečníci upozorňovali na utrpení civilistů v Pásmu Gazy, které v reakci na teroristické útoky hnutí Hamás ze 7. října loňského roku čelí útoku ze strany Izraele. Postup Izraele je podle nich genocida a je součástí dlouhodobé represivní politiky izraelských vlád vůči Palestině.

Namísto deklarované prevence budoucích teroristických důvodů podle řečníků útoky Izraele naopak povedou k dalšímu násilí a je nutné je okamžitě ukončit a jednat o spravedlivém státním uspořádání, které bude respektovat lidská práva všech. Řečníci kritizovali také postoj české vlády a prezidenta Petra Pavla, který tento týden uskutečnil oficiální státní návštěvu Izraele.

Ozbrojenci Hamásu 7. října zaútočili na Izrael a podle izraelských úřadů zabili 1 200 lidí a více než 200 dalších unesli. Izrael následně zahájil bombardování a pozemní útoky v palestinském Pásmu Gazy. Při izraelských útocích podle údajů palestinských úřadů spravovaných Hamásem, které nelze nezávisle ověřit, zemřelo asi 25 tisíc lidí.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

Tagy:
genocida Petr Pavel Pásmo Gazy politici pochod Praha zajatci demonstrace Palestina náměstí Míru proizraelský postoj