Momenty války: Izraelský politik chce vypálit Gazu a zákaz vstupu civilistů do tunelů Hamásu

Současná válka mezi Izraelem a Hamásem patří mezi nejkrvavější konflikty v historii Blízkého východu. Součástí ničivých bojů, které 7. října 2023 rozpoutali palestinští radikálové teroristickým útokem na židovský stát, jsou i kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší třetí díl série s názvem Momenty války.

Ženy se ocitly uprostřed palby mezi Izraelci a Hamásem

Izrael shromažďuje nejrůznější svědectví o tom, jak bezprecedentní útok Hamásu 7. října probíhal. Palestinští radikálové v tento den násilně vtrhli na izraelské území, kde zabili více než 1 200 lidí a dalších 240 unesli.

Někteří civilisté unikli smrti jen o vlásek. Doslova noční můrou si prošly dvě ženy, které se ocitly přímo uprostřed palby mezi izraelskými vojáky a ozbrojenci Hamásu. Ke střetu došlo u vesnice Jachini, která se nachází poblíž Pásma Gazy.

Podle CNN je pravděpodobné, že se civilistkám podařilo utéct z hudebního festivalu Supernova. Teroristé z Hamásu na této akci naprosto systematicky vyvraždili více než 260 lidí. Pro dvojici žen horor pokračoval i v Jachini.

Ze zveřejněného videa je patrné, že Izraelky mávaly na vojáky a volaly o pomoc. Z druhé strany se ale blížili teroristé z Hamásu. Mezi oběma skupinami tak došlo k přestřelce. Přímo uprostřed akce se u auta kryla právě dvojice žen. Ozbrojenci z Hamásu se nakonec stáhli. Izraelská armáda civilistkám zachránila život.

Tunely v Gaze mají chránit jen ozbrojence, sdělil Hamás

Rozsáhlý labyrint s tisíci chodeb, který protíná podzemí Pásma Gazy. Proslulý tunelový systém známý pod přezdívkou „metro Gaza“ vybudovaný členy Hamásu nyní křížem krážem prohledávají izraelští vojáci.

Kdo čekal, že Hamás bude v podzemním systému ukrývat i palestinské civilisty, ten se šeredně mýlil. Představitel tohoto radikálního hnutí Musa Abú Marzuk již začátkem listopadu v rozhovoru pro ruskou propagandistickou televizi RT prohlásil, že tunely jsou určené výhradně pro ozbrojence Hamásu, nikoliv pro palestinské civilisty.

Válka mezi Izraelem a Hamásem vypukla 7. října 2023, když palestinští radikálové podnikli bezprecedentní útok na židovský stát. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z Pásma Gazy či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během války došlo. Zajímavého materiálu je skutečně mnoho. Dopady konfliktu mezi Izraelem a Hamásem velmi často překračují hranice Blízkého východu.

„Vybudovali jsme tyto tunely, protože nemáme žádnou jinou možnost. Tyto tunely jsou určené k tomu, aby nás chránily před letadly. Uvnitř nich bojujeme,“ řekl Marzuk.

Logicky se nabízí otázka, proč Hamás na jednu stranu vybudoval stovky kilometrů tunelů pro své bojovníky, ale nijak neinvestoval například do ochrany civilistů. Marzuk dal v odpovědi na zmíněnou otázku jasně najevo, že teroristům na civilistech nezáleží. Odpovědnost hodil na OSN a Izrael.

„Všichni vědí, že 75 procent obyvatel v Pásmu Gazy jsou uprchlíci, a je odpovědností OSN je chránit. Podle Ženevských konvencí je odpovědností okupantů poskytovat jim všechny služby po celou dobu okupace,“ uvedl představitel Hamásu.

Jak říkají sami členové Izraelských obranných sil (IDF), jejich hlavním problémem je nyní právě skutečnost, že se většina teroristů v Pásmu Gazy schovává pod zemí v rozsáhlých tunelových sítích, které jsou až překvapivě dobře vybavené. O tom se před časem na vlastní oči přesvědčili reportéři CNN, kteří se do palestinského podzemního bludiště vydali společně s IDF.

„Jsme teď 20 metrů pod zemí. 20 metrů... A s námi tu je plně splachovací záchod. Je tu vymalováno. Nachází se tu místo pro žárovku. A dokonce jsou tu i kachličky,“ konstatoval reportér Nic Robertson. V jednotlivých chodbách také nechybí systém ventilace vzduchu.

„Je jasné, že na celý tento systém šlo hodně financí – plánování a příprava na dlouhé obléhání. Během půl hodiny v podzemí jsme viděli jen zlomek labyrintu, který mění podstatu této války,“ dodal reportér.

Okamžitě vypalte Gazu, burcoval izraelský poslanec

Po vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem se ve veřejném prostoru začala častěji objevovat velmi radikální prohlášení některých izraelských politiků. Například poslanec vládní strany Likud Nissim Vaturi, který je zároveň místopředsedou Knesetu, v listopadu na sociálních sítích nabádal, aby byla Gaza okamžitě vypálena.

Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023:

„Vážně se bavíme o tom, zda v Gaze funguje, nebo nefunguje internet? To jen ukazuje, že jsme se nic nenaučili. Jsme příliš humánní. Hned vypalte Gazu! Nic menšího nelze udělat,“ citoval jednoho z nejvlivnějších tamních politiků web The Times of Israel.

Vaturi se rozohnil poté, co válečný kabinet schválil Gaze možnost vjezdu dvou kamionů s pohonnými hmotami denně. Důvodem byly obavy z kolapsu systému čistění odpadních vod, který by na palestinském území mohl způsobit vznik epidemií. Mezitím se po celém světě konají propalestinské demonstrace, které kritizují údajně přespříliš tvrdý postup izraelské armády v Pásmu Gazy.

Židovský stát upozorňuje na brutální útok Hamásu ze 7. října a také na skutečnost, že radikální palestinské hnutí stále nevrátilo všechna rukojmí.

Kontroverzní výrok o spálení Pásma Gazy Vaturi zopakoval i v lednu: „Za svými slovy si stojím. Co to znamená spálit? Přijít tam a roztrhat je na kusy. Naši vojáci by neměli ani vteřinu přemýšlet o tom, že musíme být humánní. Podařilo se nám (ze severu Pásma Gazy) evakuovat 1,9 milionu lidí, zůstalo jich tam 100 tisíc.“

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: