Prahu by mohla dočasně vést menšinová rada Spolu s tolerancí ANO, připustil Pospíšil

Jiří Pospíšil

360° (1103)

Pražští zastupitelé přerušili ustavující zasedání do 24. listopadu a zdá se, že k žádným posunům ve vyjednávání budoucí vládní koalice nedošlo. Hlavní město tak stále řídí rada z minulých voleb. Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) zůstává prioritou Spolu spolupráce na vládním půdorysu s Piráty a STAN. V případě, že by se ale dohodu dojednat nepodařilo, nevylučuje využití nabídky hnutí ANO, které je ochotné dočasně podporovat menšinovou vládu koalice TOP 09, KDU-ČSL a ODS.

„Zatím jsme o nabídce ANO neuvažovali. Pokud se nám ale dohoda na vládním půdorysu nepodaří, mohly by takovéto modely případně přijít na stůl,“ popsal Pospíšil úvahy koalice Spolu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Není to o tom, že někdo chce fungovat s ANO. Budeme zvažovat, jestli je lepší nemít v Praze vládu, anebo se domluvit s druhou politickou silou a postavit určitý dočasný kabinet.“

Zájem ANO o spolupráci se Spolu potvrdil i jeho zastupitel Patrik Nacher. „Vítězi voleb nabízíme časově omezenou podporu, aby nevládla rada z voleb roku 2018. Aby v čele města byli lidé, z nichž tři už dokonce ani nejsou zastupitelé, je sice legální, ale není to legitimní,“ řekl v debatě na CNN Prima NEWS.

Podle Nachera je snaha koalice Spolu o vytvoření rady se stejnými stranami, které sedí i ve vládě České republiky, špatná. Soustředit by se prý měla na jiné věci. „Není možné, aby tam spolu byli lidé, kteří na sobě nenechají nit suchou a podávají na sebe navzájem trestní oznámení. Měli by se snažit hledat spíše programové průsečíky,“ zdůraznil Nacher.

Problémem je osobní nevraživost i Praha sobě

Důvodů, proč je Praha stále bez nové vlády, je podle Pospíšila více. On sám ale vidí největší problém v nově vzniklé alianci Pirátů a Prahy sobě. „Mám pocit, že to naráží na to, že pan kolega Hřib skončil třetí a nevyhrál. Jeho požadavky jsou nerealistické. Například ten, že pokud chce Spolu vládnout s Piráty, musí přibrat i čtvrtého na pásce,“ popsal Pospíšil. „Spojili se až po volbách. Je to podvod. Voliči o žádné takové spolupráci, na rozdíl od naší koalice, nevěděli,“ dodal.

To, že největším problémem mezi Piráty a Spolu není ani tolik program, ale spíše lidská nevraživost, popsal i lídr STAN v zářijových komunálních volbách Petr Hlaváček. „Je zřejmé, že dohoda nebude úplně jednoduchá. Určitý antagonismus mezi stávající koalicí a původní opozicí je zdrojem různých osobních animozit,“ uzavřel.

Tagy: