Do Prahy míří ikona filmových soundtracků. Fascinují mě horory a vyřezávané dýně, přiznává

Do Prahy přijede Christopher Young, oceňovaný autor hudby ke snímkům Hellraiser, Spider-Man 3 či Hurikán v ringu. Na koncertě Spectacular Music of Hollywood v Obecním domě vystoupí 18. dubna 2024. V minulosti přiznal, že ho fascinují lucerny z vyřezaných dýní, při jejichž světle skládá hudbu.

Christopher Young, původně jazzový bubeník, tvoří filmovou hudbu více než padesát let a na kontě má přes 160 filmů, na nichž spolupracoval. Vášeň pro filmovou hudbu v něm probudila díla Bernarda Herrmanna (autor hudby k Občanu Kaneovi či Vertigu). „Byl tady někdo, kdo dělal vše, co jsem chtěl. Zamiloval jsem se do té hudby dřív, než jsem zjistil, že byla psaná pro film,“ prohlásil Young.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opera, rytmické syntezátory i ohňové sloupy. Kteří hudebníci navštíví v roce 2024 Česko?

Přestože je známý především díky své práci na hororových snímcích jako jsou již zmiňovaný Hellraiser nebo Noční můra v Elm Street, složil hudbu i k boxerskému dramatu Hurikán v ringu s Denzelem Washingtonem v hlavní roli, Rumovému deníku s Johnnym Deppem, romantické komedii Listopadová romance či k filmu Skvělí chlapi. V posledních letech také skládal hudbu pro sérii Kabinet kuriozit Guillerma del Tora.

Spolupracoval s režisérem Samem Raimim na snímcích Téměř dokonalý zločin, Nenávist, Spider-Man 3 a dalších. Ve svých skladbách nepracuje pouze s orchestrální hudbou, ale i elektronickou, například hudbu k filmu Sinister vytvořil elektronicky za použití syntezátorů. Svou znalost jazzu využil při tvorbě soundtracku snímku Norma Jean & Marilyn, za který byl podruhé nominován na cenu Emmy, první nominaci obdržel za film Last Flight Out. Za hudbu k filmu Ostrovní zprávy byl nominován na Zlatý glóbus. Úspěšný byl také s Hellraiserem II, který mu vynesl Saturn Award v kategorii nejlepší hudba.

Koncert Spectacular Music of Hollywood je zahajovacím koncertem mezinárodního festivalu Composers Summit Prague, jehož třetí ročník se koná od 18. do 23. dubna 2024 a proběhne pod záštitou ministra kultury Martina Baxy. Představuje jedinečnou příležitost, při které skladatelé a orchestrátoři na jednom pódiu osobně uvedou svá jedinečná filmová a gamingová hudební díla. Těšit se můžete na melodie ze Star Wars, Iron Man 2, videohry Assassin's Creed, hororového snímku Hellraiser nebo oscarového filmu Pošťák a mnohé další. Lístky na událost jsou již v prodeji.

Christopher na svém webu uvádí, že jeho kariéra byla požehnaná, a tak se nyní odvděčuje komunitě filmové hudby. Již více než deset let vede na Univerzitě v Jižní Kalifornii kurz filmové hudby, v minulosti byl dvakrát prezidentem The Film Music Society a prezidentem Madridského festivalu filmové hudby ve Španělsku.

Young se narodil v Red Banku v New Jersey a vystudoval Hampshire College v Massachusetts, kde získal bakalářský titul v oboru hudba. Poté absolvoval postgraduální studium na University of North Texas. V roce 1980 se přestěhoval do Los Angeles. Původně byl jazzovým bubeníkem, ale když slyšel některá díla Bernarda Herrmanna, rozhodl se stát filmovým skladatelem. Studoval také na filmové škole UCLA u Davida Raksina.

Horory ho fascinují od dětství

V rozhovoru pro Hollywood Reporter přiznal svou fascinaci lucernami z vyřezaných dýní. „Znovu jsem se setkal se svou posedlostí lucernami z dýní, ještě z dob, kdy se musely vyřezávat, a o halloweenské noci jich miliony osvětlovaly verandy po celé Americe. Bojím se vám říct, kolik jich mám,“ popsal Young.

Jeho vášeň pro hudbu a horory se formovala již od dětství. „Jako dítě jsem měl plakát Beatles a plakát Bely Lugosiho jako Draculy, takže mě vždycky oslovovaly oba světy. Horor vám jako skladateli umožňuje dělat věci, které v žádném jiném filmovém stylu nedokážete. Hudba musí být agresivní. Nemůžete chodit po špičkách. Musí být neuvěřitelně dramaticky soustředěná – není čas na rozmýšlení. Musí vyvolat okamžitou reakci,“ sdělil skladatel.

V rozhovoru pro Reflex promluvil také o tom, s kým by rád spolupracoval. „Říkával jsem si, že kdyby David Lynch neměl Angela Badalamentiho, taky bychom spolu odvedli dobrou práci. Jakýkoli režisér, který má zajímavou vizuální poetiku, je pro hudebního skladatele požehnání. Rád bych pracoval se Spielbergem. Ale to se nikdy nestane,“ popsal Young.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velkolepá show Mariky Gombitové v O2 areně. Jste můj největší dar, ocenila 12 tisíc diváků

Tagy: