Opera, rytmické syntezátory i ohňové sloupy. Kteří hudebníci navštíví v roce 2024 Česko?

Fanoušci hudby napříč všemi žánry nepřijdou zkrátka ani v roce 2024. Již v prvních měsících se O2 arenou rozezní tóny staletí prověřené opery, ale i známých popových hitů z období 80. let, a to jak tuzemských, tak zahraničních. V prostorách letňanského letiště se milovníci rockové i metalové muziky na začátku května opravdu zapotí pod ohnivými sloupy a v závěru měsíce si užijí rytmy legendy americké hudební scény.

Andrea Bocelli

Na samém začátku nového roku mohou milovníci hudby zavítat do prostor O2 arény, kde již 13. ledna vystoupí legendární italský tenorista Andrea Bocelli. Pětašedesátiletá operní hvězda se těší celosvětové oblibě. Svým ojedinělým hudebním přednesem potěšil nejen miliony fanoušků, ale zpíval například pro papeže či britskou královskou rodinu.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoční speciály, novinky i filmová klasika. Bohatá nadílka Primy vykouzlí sváteční pohodu

Zpěvák je držitelem mnoha hudebních cen, třeba Zlatého glóbu, řady ocenění Classic Brit Awards či World Music Awards a šestkrát se dostal i do nejužšího výběru na cenu Grammy. I přes velké úspěchy zůstává italský pěvec skromnou osobností a mimo světová pódia se věnuje charitativní činnosti prostřednictvím Andrea Bocelli Foundation. Organizace se zaměřuje na pomoc tělesně i sociálně handicapovaných lidí.

Operní zpěvák se na své fanoušky vždy těší a ti čeští nejsou výjimkou. V rozhovoru pro FTV Prima v září 2020 promluvil o svém vztahu k Česku a prozradil, že Prahu považuje za jedno z nejkrásnějších evropských měst. „Je velmi čistá, plná umění a já tu nalézám skvělé publikum. Publikum, které mě má rádo,“ svěřil se tehdy.

Marika Gombitová

Jen o pár dní později vystoupí ve velkokapacitním prostoru i slovenská zpěvačka a hudebnice Marika Gombitová. Ta do hlavního města přiveze nejen důkladně připravenou show, ale rovněž i hvězdné hosty, kteří doprovodí bohatý program jejích legendárních hitů.

Zpěvačka, která se již desítky let statečně pere s následky nehody, při níž ochrnula, hudební svět nikdy neopustila. Během dvojkoncertu, kdy je první termín naplánovaný na 16. ledna a druhý 30. ledna, se mohou návštěvníci těšit na největší hity a hudební výstup plný energie. Společně s Gombitovou si rovněž mohou zazpívat známé verše z písní jako Vyznanie, Územie zázrakov či Šaty.

Divokej Bill

Na své si přijdou i fanoušci rocku. Skvadra v čele se zpěvákem Václavem „Vencou“ Bláhou vydala 5. května 2023 osmé studiové album Bazilišek a vyjela v souvislosti s novou deskou na koncertní šňůru čítající 25 vystoupení. Počet koncertů není náhodný: právě tolik let totiž slaví kapela na české hudební scéně. A právě 19. ledna završí výroční tour megakoncertem v O2 aréně.

Fanoušci se nemusí bát, že by se nedočkali známých songů. S výběrem setlistů totiž sami pomáhali, jak prozradil houslista a zpěvák Adam Karlík. „Dávali jsme si s kluky záležet, jaké singly vybereme, zapojili jsme také fanoušky, zajímalo nás, co by chtěli, aby na tour zaznělo. Občas nás překvapilo, jaké písničky si pamatují,“ prozradil.

Depeche Mode

První dva měsíce v roce budou hudebně nabité. Do hlavního města zavítá již po několikáté legenda mezi milovníky syntezátorů a podmanivých rytmů: kapela Depeche Mode. V rámci svého emotivního turné Memento mori, v němž mimo jiné spoluhráči vzdali hold hudebníkovi a zakládajícímu členovi Andrewu Fletcherovi, dorazili na sklonku července 2023 i na letňanské letiště. Dlouholetá formace v čele s charismatickým zpěvákem Davem Gahanem a dvorním skladatelem Martinem Gorem se rozhodla povedenou šňůru prodloužit.

Jejich příznivci se dočkají setu osvědčených rytmických songů, mezi nimiž nebudou chybět hity jako Enjoy the Silence, Stripped, I just can't enough či Personal Jesus, a to již za půl roku od letního koncertu v Letňanech, konkrétně 22. a 24. února v prostorech O2 areny. Není pochyb o tom, že se bude jednat o stejně energickou show jako pod širým nebem.

Jason Derulo

Do Česka zavítá i americká hvězda Jason Derulo. Zpěvák začal svou kariéru v roce 2009 a za tu dobu si nasbíral desítky milionů sledujících na sociálních sítích. Nyní hudebník pracuje na pátém albu, jež má vzniknout pod hlavičkou vydavatelství Atlantic Records. Jeho jméno již na scéně světového popu něco znamená. První vlaštovkou jeho nadějné hudební kariéry byl singl „Whatcha Say“, který následovala řada dalších úspěšných singlů. Ty se dočkaly platinového ocenění.

Zpěvák patří i mezi výrazné tváře TikToku, kde v loňském roce rozpohyboval uživatele této sítě prostřednictvím letního hitu „Slidin“. Při své tour Nu King Tour udělá zastávku i v Česku, a to 24. března.

Ewa Farna

Svůj úspěch s narozeninovým koncertem si hodlá zopakovat i oblíbená zpěvačka Ewa Farna, které se podařilo 14. října 2023 vyprodat O2 arenu do posledního místa. Před koncertem ji tehdy provázela silná nervozita. „Během dne jsem plakala třeba pětkrát,“ svěřila se tehdy redakci Showtime.

Vystoupení se i tak povedlo nad očekávání a mnozí kritici chválili zpěvaččin živelný výkon. Dokonce show srovnávali se světovými produkcemi. I proto se rozhodla česko-polská hudebnice jedinečnou akci zopakovat. Kromě pochvalných recenzí ji prý namotivovaly mnohačetné zprávy od fanoušků, mezi nimiž si mnozí posteskli, že výroční koncert nestihli či že by si podívanou zopakovali.

Podívejte se v galerii, jak velkolepě Farna oslavila své 30. narozeniny megakoncertem:

Rammstein

Formace šesti hudebníků v čele s Tillem Lindemannem se vrátí do Česka po dvou letech. Frontmana provázely v poslední době četné kontroverze v souvislosti s obviněním ze sexuálního nátlaku i násilí. Lindemannovo jméno ale bylo v srpnu 2023 očištěno berlínskou prokuraturou. Zpěvák se znějícím barytonem v listopadu přivezl do hlavního města i svůj sólový projekt.

Příznivci se 11. a 12. května mohou těšit na show a ohňový spektákl, při němž žár ucítí na vlastní kůži i divák v nejzadnější řadě, slibují pořadatelé. Skupina Rammstein je známá svou pečlivostí a důsledností. Seznam skladeb zůstává beze změny během celého turné, skoro v duchu toho, jak se zpívá v jejich písni Adieu z nejnovějšího alba Zeit: Žádný zázrak se nestane.

Bruce Springsteen

Rockové legendy se Česku vyhýbat nebudou. Důkazem je ohlášený koncert hudebníka Bruce Springsteena. Talentovaný multiinstrumentalista rozehraje svůj um 28. května na letňanském letišti, kdy se fanoušci mohou těšit na hity jako Dancing In the Dark, Born in the U.S.A či Streets of Philadelphia. Zpěvák s výrazným hlasem již během září ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu musí zrušit některé koncerty naplánované po Spojených státech. Nyní se však vrací v plné síle.

Springsteen je v hudebním světě označován za „ztělesnění rock’n’rollu“ a s více než 140 miliony prodaných nosičů se řadí mezi nejprodávanější muzikanty na celém světě. Pražský koncert je přitom jediným vystoupením legendárního kytaristy a zpěváka ve střední Evropě. Návrat do Česka po 12 letech oslaví velkolepou show, s níž se dosud před zraky a sluchem tuzemských fanoušků nepředstavil.

Ed Sheeran

Své české příznivce potěší i britská megastar s irskými kořeny Ed Sheeran. S show v rámci svého Mathematics Tour vystoupí nikoliv v hlavním městě, ale v areálu královéhradeckého letiště. Pro krajské město se jedná o největší akci v historii. Fanoušci rusovlasého hudebníka se mohou těšit na celodenní program, který vyvrcholí vystoupením oblíbené popstar.

Radnice již ohlásila, že se chystá na akci ve velkém stylu. „Pro Hradec to znamená, že se nesmazatelně vepíšeme do mapy světových koncertních turné globálních hvězd,“ uvedla primátorka Pavlína Springerová. Ve městě je již nyní nedostatek ubytovací kapacity. „Veškeré ubytovací kapacity v termínu Eda Sheerana máme vyprodané,“ potvrdila CNN Prima NEWS vedoucí recepce v hotelu Tereziánský dvůr.

Chinaski

Kapela Chinaski v čele se zpěvákem a kytaristou Michalem Malátným slaví 30. výročí působení na tuzemské scéně. Kulaté narozeniny oslaví velkolepou show.

Na tu se mohou posluchači těšit 11. prosince 2024 v pražské O2 areně. Fanouškům i sobě muzikanti připraví dárek, který mimo jiné nabídne symbolický výběr 30 písní. Ten tvoří průřez dosavadní kariérou úspěšné skupiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krampol zavzpomínal na herecké legendy. Högera a Štěpánka se zastal ohledně podpory nacistů

Tagy: