Orientujete se při péči o prádlo v mezinárodních symbolech uvedených na štítku?

  • Téma: Hobby
  • Prima DOMA
  • Adriana Dosedělová
  • 29. listopadu 2021 08:30

Také si občas nevíte rady se symboly na štítcích oblečení? Nevadí, náš článek vám v tom udělá pořádek. Konečně pak už budete vědět, jak správně prát, žehlit, sušit a pečovat o své oděvy. Symboly praní a ošetřování textilu se mohou lišit, byť podléhají určitým pravidlům. Nejvíce se řídí mezinárodní normou EN ISO 3758, takže je zde velmi vysoká pravděpodobnost, že pokud se v ní budete orientovat, budete pak už vědět ohledně péče o textil skoro všechno.

Základem je správná pětka

Všimli jste si? Ať vezmete jakýkoliv štítek, je na něm vyznačeno vždy pět pět symbolů. Ne, není to ve smyslu šťastné pětky, ale jde o jasné mezinárodní pravidlo přes které nejede vlak. Na každé etiketě koupeného textilu, musí být pokaždé pět piktogramů v přesně daném pořadí, které vám říká, jak byste měli pečovat o prádlo. Jejich pořadí je logické a následovné, nejprve je piktogram pro praní, potom pro bělení, sušení, žehlení a nakonec je piktogram zaměřující se na profesionální čištění.

Symboly vaniček

Prvním symbolem na štítku jsou vaničky v různé podobě. Jde o symbol péče o prádlo, který se věnuje praní, napovídá nositeli, jak daný kousek správně prát, aby ho nepoškodil. Vždy obsahuje informaci o maximální povolené teplotě a potřebné šetrnosti. Maximální teplota se udává číslem. Potřeba šetrného praní je pro změnu definována čarami pod vaničkou. Dvě čárky pod vaničkou znamenají velmi šetrné praní, jedna čárka šetrné praní a bez čárky pak běžné praní. V případě, že je do vaničky vložena ruka, znamená to, že byste daný kus měli prát pouze ručně ve vodě teplé maximálně do 30 stupňů Celsia. V případě, že je na štítku vanička přeškrtnuta, neměli byste věc prát ani v pračce, ani v ruce. Pokud je vanička podtržená, znamená to, že byste měli oblečení mírně máchat a pro ždímání zvolit méně otáček. Jestli je čárka pod vaničkou přerušená, znamená to, že by se nemělo ždímat v ruce.

Symboly bělení jsou vždy na druhém místě

Piktogram trojúhelníku s různými doplňky napovídá, jestli je možné materiál čistit také s pomocí bělících přípravků. Čistý trojúhelník říká, že bělení je povoleno. Přeškrtnutý trojúhelník jakékoliv bělení zakazuje a trojúhelník vyplněný třemi šikmými čarami napovídá, že byste kousek mohli prát v šetrnějším peroxidovém bělidle.

Piktogramy o sušení

Třetími symboly na štítku prádla jsou různě vykreslené čtverce, které by vám měly napovědět, jak prádlo sušit, jestli ho můžete dát do sušičky nebo ne. Do sušičky rozhodně nedávejte nic, co je označené přeškrtnutým čtverečkem s kolečkem uvnitř. Pokud jsou uvnitř koleček puntíky, jde o nápovědu pro správnou volbu programu sušení.

Jeden puntík v kolečku znamená mírný program, dva puntíky v kolečku běžný program a se třemi puntíky v kolečku to můžete rozjet naplno. Pokud ve čtverečku místo kolečka s puntíky najdete čárky, měli byste oblečení sušit klasicky, tedy bez použití sušičky. Prázdný čtvereček je přitom obecným symbolem pro sušení na vzduchu. Jedna kolmá čárka v kolečku zase říká, že byste prádlo byste měli nejprve vyždímat a teprve pak ho zavěsit na šňůru. Dvě kolmé čáry v kolečku pak doporučují sušit prádlo na šňůře prádlo mokré, nevyždímané. U vodorovné čáry ve čtverci vězte, že byste toto prádlo měli sušit ve vodorovné poloze. Se dvěma čarami pak toto prádlo před položením na plocho nejprve vyždímejte. Pokud má piktogram na oblečení podobu čtverce, který má v levém horním rohu kolmou čárku, vězte, že byste dané prádlo neměli sušit na sluníčku, ale ve stínu.

Symboly žehlení

Tak už jste prádlo usušili a teď ještě, jestli ho můžete vyžehlit. Přesně od toho jsou na štítcích čtvrté piktogramy. Jde o piktogram, jenž má podobu různě propracované žehličky. Žehlička je označena jedním až třemi puntíky. Jeden puntík umožňuje žehlení na nízkou teplotu, tři pak na tu nejvyšší. Přeškrtnutá žehlička je celkem jasným symbolem, který žehlení vysloveně zakazuje.

Poslední symbol je o profesionálním čištění

Poslední z pětice symbolů na štítcích prádla napovídá, zda je daný kousek možné čistit chemicky nebo nikoliv. Přesněji, jestli byste ho do čistírny měli nosit, nebo ne. Přeškrtnuté kolečko tedy znamená, že textilie do čistírny nepatří, kromě toho pak napovídá, že byste na její čištění neměli používat přípravky, které obsahují rozpouštědla. V kroužku napsané písmeno A naopak čištění v čistírně doporučuje. Písmena v kroužku, ale i další symboly napovídají profesionálům, jakým způsobem by měli přinesený kousek čistit. Písmeno W je třeba spojeno s mokrým čištěním, F s čištěním v uhlovodících a P představuje čištění v perchloretylenu nebo v uhlovodících.

Zdroje: primanapady.cz

Tagy: