Vrátilo se dítě z venku zablácené? Nepropadejte panice. Víme, jak skvrny odstranit

Všichni ti, co mají malé děti nebo zvířecí mazlíčky, jistě moc dobře ví, co je to potýkat se se skvrnami od bláta. Bláto nejenže dělá velký nepořádek, ale rovněž dělá i skvrny, které se mohou jevit tak, že nejdou vyčistit. Ukážeme vám, že tomu tak být nemusí. Připravili jsme si pro vás totiž praktické návody na jejich čištění.

Co k tomu budete potřebovat:

  • pračku
  • nůž
  • zubní kartáček
  • jemný kartáček
  • jedlou sodu
  • bělidlo
  • tekuté mýdlo
  • prací prostředek

A jak tedy odstraníte tmavé bahno z oblečení?

Možná vás to překvapí, ale první věc, kterou byste měli udělat, když zjistíte, že máte bláto na oblečení, je nechat ho zaschnout. Ptáte se proč? Protože otřením nebo namáčením vtlačíte bláto ještě hlouběji do látky. Uschlé bláto s pomocí tupého nože z oblečení seškrábněte. Následně do skvrny po blátě vetřete tekutý prací prášek a nechte ho působit 15 minut. Po uplynutí doby vydrhněte mokrým zubním kartáčkem a několika kapkami vody.

Zapracujte prací prostředek do skvrny a vydrhněte obě strany látky. Potom oblečení vyperte jako obvykle, ale perte ho odděleně od jakéhokoliv jiného oblečení. Pokud bahno z oblečení po vyprání nezmizelo, vyperte ho znovu, dokud z něj nezmizí všechno bláto. Usušte ho na vzduchu, abyste se ujistili, že po skvrně nezůstanou žádné stopy.

Pozor, na červené bláto se musí jinak!

I v tomto případě platí, že je nutné nechat bláto nejprve zaschnout. Potom se snažte odstranit co nejvíce bláta tupým nožem. Na potřísněné místo naneste tekuté mýdlo a nechte působit přes noc. Druhý den potom mokrým zubním kartáčkem spolu s několika kapkami vody zapracujte prací prostředek do skvrny. Důkladně vydrhněte obě stramy látky. Následně vyperte v pračce jako obvykle, avšak samostatně. Pokud na oblečení nějaké skvrny zůstanou, naneste na skvrny bělidlo bezpečné pro barvu nebo je opláchněte alkoholem a opět vyperte v pračce. Bod 6. podle potřeby opakujte. Nechte usušit na vzduchu, abyste se ujistili, že po blátě nezůstanou stopy.

Bahno na botách je samostatnou kapitolou

Jedním z nejlepších způsobů, jak odstranit bahno z bot, je s pomocí pracího prostředku. I v tomto případě platí, že byste ho měli v prvé řadě nechat zaschnout. Po zaschnutí měkkým kartáčkem odstraňte pak shluky bahna a nečistot. Smíchejte prací prostředek s vodou a s pomocí hadříku jím otřete boty. Pokud se vám takto nepodaří skvrny odstranit, opakujte postup s pomocí hydrogenuhličitanu sodného. Pozor, tento návod nefunguje na semišové nebo nebukové boty, protože byste je mohli poškodit. Bláto se z těchto bot pouze kartáčuje s pomocí suchého měkkého zubního kartáčku.

Druhou možností je čištění bot s pomocí pasty z jedlé sody. Pastu naneste na botu, ideálně přímo na skvrny a kruhovými pohyby drhněte tak, aby se soda vsákla do materiálu. Jakmile jsou skvrny zakryty, nechte botu odležet asi 30 minut a pak ji seškrábněte. Hadicí následně opláchněte boty vodou a mokrým hadrem setřete roztok. Tento krok opakujte, dokud skvrny z každé boty úplně nezmizí.

Víme dokonce, jak odstraníte i starší skvrny od bláta

K odstranění starších zaschlých skvrn z bláta potřebujete nádobu s teplou vodou. Oděv vložte do teplé vody a jemným kartáčkem a čisticím prostředkem ho potřete, přičemž tkaninu ponořte do vody. Třete ji, dokud skvrnu úplně nevyčistíte. Potom ji omyjte mýdlem a vodou.

Tagy: