Víte, že se správnou péčí můžete svetry nosit i dlouhé roky?

  • Téma: Hobby
  • Prima DOMA
  • Adriana Dosedělová
  • 22. listopadu 2021 08:30

Víte, že se správnou péčí vás vaše oblíbené svetry nebudou hřát pouze jednu sezónu, ale klidně i několik let? I když jde o jemný materiál, s trochou trpělivostí mohou být vaše svetry skutečně stále nadýchané, měkké a voňavé i po letech. A my vám povíme jak na to.

Co byste měli vědět

Pokud chcete, aby vás svetry dlouho těšily a hřály, je nezbytné o ně náležitě pečovat. Kromě toho je pak velmi důležité, aby svetry, které si koupíte, byly dobře vyrobené. Většina svetrů je z bavlny, akrylu, vlny nebo bambusu. Některé z nich obsahují i více či méně kašmírové příze. Ty nejlevnější a nejméně kvalitní svetry pak bývají vyrobeny ze syntetických materiálů.

Dříve než se tedy vrhnete do praní, podívejte se na štítek všitý do svetru. Tak zjistíte, z čeho je svetr vyroben a na jakou teplotu ho můžete prát, případně rovněž i jak sušit. Svetry je tak nutné prát s ohledem na jejich složení. Ty, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jsou kvalitnější a není je nutné tolik prát, protože vlna je přirozeně samočistící a prachu odolná, na rozdíl od akrylu. V žádném případě svetry nedávejte do sušičky.

Jak prát vlněný svetr

Svetr z pravé vlny je velmi jemný, a proto si zaslouží i citlivý přístup. Pokud byste o něj šetrně nepečovali, rychle by se zničil. Vlněný svetr perte v ruce, ve vodě o 30 stupních Celsia. Před praním svetr nejprve obraťte naruby a vyperte ho jemně v ruce v lavoru s trochou šetrného pracího prášku bez bělidel. Svetr z pravé ovčí vlny pak perte v pracím přípravku z lanolinu. Při praní svetr příliš nemačkejte, abyste ho neponičili. Potom, co svetr operete, vodu vyměňte za čistou, studenou, v níž svetr ještě vymáchejte. Vypraný svetr opatrně vyždímejte a osušte ho rolováním do čistého savého ručníku. Takto osušený svetr rozložte na druhý suchý ručník a nechte ho ve vodorovné poloze uschnout.

Jak prát akrylový svetr

Akryl je vlastně umělou vlnou, která představuje levnější variantu příze. Má mnoho podobných vlastností jako pravá vlna, na rozdíl od ní však nekouše, rychle schne a nemačká se. Na druhou stranu ale nepohlcuje tak dobře pachy, snadněji se vytahá a také ráda žmolkuje. Velkou výhodou akrylu je to, že akrylový svetr nemusíte prát v ruce, ale klidně v pračce (maximálně 30 °C). Před vložením do pračky ho obraťte naruby a dejte ho do síťovaného sáčku, který svetr ochrání před třením v bubnu. K vyprání zvolte šetrný prací program, tedy program přímo na vlnu nebo pro praní v ruce. Akrylový svetr neperte s tvrdým oblečením ani ručníky, nejlépe je, když ho perete ideálně samostatně. Vypraný svetr opatrně rozprostřete na ručník a sušte ve vodorovné poloze.

Jak prát kašmírový svetr

Kašmírový svetr je vyroben z jednoho z nejdražších typů vlny. Vzhledem k jeho ceně se proto více setkáte s kašmírovým svetrem, který má příměsi z jiných materiálů, nežli s ryze kašmírovým svetrem. Na to je však nutné při praní brát zřetel. Pokud chcete mít kašmír jako nový, perte ho vždycky v ruce převrácený naruby. K praní použijte vlažnou vodu a co nejšetrnější prací prostředek, případně jemný šampon. Po vyprání pak svetr promáchněte ve studené vodě. Pozor, při máchání svetr příliš nemačkejte, ani ho neždímejte, smotejte ho do klubíčka a jemně ho v rukách vymačkejte. Potom ho rozložte na ručník a nechte ho usušit ve vodorovné poloze.

Jak vyprat mohérový svetr

Podobně jako kašmír je na tom i mohér, i ten patří k těm nejluxusnějším materiálům na světě.  Získává se ze srsti angorské kozy. Znám je pro svou ohromnou jemnost. Mohér se nesráží, neškrábe, nemačká a patří k těm nejteplejším přírodním vláknům. Mohérový svetr proto perte také ručně, převrácený naruby, ve vodě teplé maximálně do 30 stupňů Celsia. K praní použijte tekuté mýdlo. Svetr příliš neždímejte, ani nepropírejte, nechte ho jen máčet ve vodě. Po 10 minutách vodu vyměňte za čistou studenou vodu. Postup několikrát opakujte, dokud mýdlo ze svetru zcela nedostanete. Svetr sušte rozprostřený na ručníku.

Co se svetrem pak?

Suchý svetr složte a uložte ho do skříně. Nikdy ho nevěšte na ramínko, protože budete mít vytahaná ramena.

Jak často prát svetr?

Díky svým unikátním vlastnostem nemusíte svetr prát tak často, jako jiné oblečení. Tmavý svetr stačí, když se vypere po 100 dnech nošení. Světlé svetry se perou častěji, ale ne o moc. Nechte je spíše vyvětrat.

Ostatní péče

Občas mohou svetry žmolkovatět. Jde o nepříjemný problém, který však rozhodně nevyřešíte nůžkami. Použijte k tomu speciální odstraňovač žmolků.

Prevence proti molům

Pokud nechcete, aby se do vašich milovaných svetrů dali moli, před delším uskladněním svetr vyperte. Do skříně ukládejte pouze suché prádlo. Udržujte svou šatní skříň v čistotě – pravidelně ji vysávejte a police otírejte lehce navlhčeným hadříkem. Používejte prostředky proti molům, jako třeba sušenou levanduli nebo cedrové dřevo. Mimo sezónu, kdy svetry nosíte, ukládejte svetry do sáčků, které je ochrání před škůdci, plísněmi a zabarvením.

Tagy:
praní ručník materiál svetr péče o oblečení praní svetrů