Vdova po slavném hráči promluvila o krutých okolnostech jeho smrti. Jak zemřela hvězda NHL?

Legendární hokejista Marek Svatoš trpěl chronickou traumatickou encefalopatií (CTE), které se často přezdívá „boxerská demence“. Sportovnímu webu TSN to u příležitosti výročí jeho smrti potvrdila Diana, vdova po zesnulém hokejistovi. Nemoc u něj způsobovala silnou depresi a ztráty paměti. Zpovědí, v níž promluvila i o sportovcově užívání heroinu či o pokusu vzít si vlastní život, chce Diana pomoci dalším rodinám hokejistů. Podle ní může NHL pro hokejisty udělat v průběhu jejich kariéry i po ní mnohem více.

Diana chtěla v rozhovorech s TSN uvést některé skutečnosti ze Svatošova života i smrti na pravou míru, často se totiž podle ní veřejnosti představují zkresleně. Sportovec zemřel 4. listopadu 2016 ve svém domě v americkém Coloradu. Oficiální příčinou smrti bylo neúmyslné předávkování kombinací prášků proti úzkosti, kodeinu a morfinu.

„Chci, aby lidé věděli, že Marek byl dobrý člověk, který miloval svou rodinu. Některá rozhodnutí dělal kvůli CTE, ne proto, že by byl špatný člověk. Ani nevím, kolikrát jsem ho slyšela říct: ‚Světla zhasla,‘ po dalším otřesu mozku,“ vysvětlila novinářům Diana. Slovenský hokejista od roku 2001 v průběhu kariéry v NHL utrpěl alespoň šest potvrzených otřesů mozku a stejný počet operací.

Agrese a výpadky paměti

Diana po hokejistově smrti darovala jeho mozek pro lékařský výzkum. Diagnóza, kterou lze provést pouze posmrtně, jí pak pomohla vysvětlit Markovo chování. Podle ní se často rozzlobil a zapomínal: „Nemyslím tím, že by jen zapomínal vynést odpadky. Často jsem se s ním bavila a po pár vteřinách se zeptal, o čem naše konverzace byla. To se stalo třeba třikrát za sebou. Bylo to extrémní,“ vzpomněla vdova.

Choroba se prokázala u 13 ze 14 hráčů NHL, jejichž mozky byly posmrtně zkoumány. Tuto poruchu mozku způsobují údery do hlavy, nevyhne se proto řadě sportovců. Projevuje se potížemi s řečí, pamětí a neschopností soustředění. Může však vyvolávat i depresi či agresi a změny v povaze.

Bolesti zmírňoval návykovými látkami

Na zmírnění symptomů častých poranění hlavy předepsali doktoři Svatošovi oxykodon, na kterém si vytvořil závislost. Několik měsíců před smrtí se manželce svěřil dokonce s tím, že se bolest snažil uklidnit i heroinem a pokusil se spáchat sebevraždu. Kvůli závislosti podstoupil sportovec třikrát odvykací kúru.

„Nezvolil si tohle dělat sobě a své rodině a lidé to musí vědět. Musí znát jeho celý příběh. Jeden z hlavních důvodů mé zpovědi je snaha pomoct dalším rodinám hráčů NHL. Liga může pro hráče udělat v průběhu jejich kariér i po nich daleko víc,“ popsala svoji motivaci a naději Diana.

Život sportovce

Marka Svatoše v roce 2001 nadraftovalo Colorado Avalanche. Od té doby si zahrál v osmi sezonách NHL a reprezentoval Slovensko na olympijských hrách v Turíně v roce 2006. V sezoně 2007–2008 byl nejlepším střelcem týmu. Kariéru ukončil v sezoně 2013–2014 v dresu Košic.

S Dianou se seznámil v roce 2004 a o tři roky později čekala pár svatba. Dnes na něj ovdovělá žena vzpomíná s láskou: „Rád se smál a střílel si z lidí, hlavně ze mě. Třeba se se mnou rozloučil a předstíral, že odjel na trénink. Pak se ale tajně vrátil a pokusil se mě vylekat. Vždycky měl ten jeho charakteristický šibalský úsměv,“ vzpomněla na svoji životní lásku.

Tagy: