Pražané si užívají sněhu. Petřín sjíždí děti na bobech, na Karlově mostě se běžkuje

Pražané vyrazili bobovat třeba na Petřín.

Pražané běžkují na Karlově mostě

Zatímco řidiče přívaly sněhu v Praze potrápily, mnozí Pražané využili sněhovou nadílku k běžkování přímo v historickém centru, kde bývá sníh spíše vzácností. Běžkaři v pondělí projížděli například přes Karlův most, nedalekou Kampu i Smetanovo nábřeží. Jiní se zase rozhodli sjet Petřín a další kopce či parky, ať už na bobech, lyžích nebo snowboardu.

Sněhuláky z hromad sněhu, které tam nahrnuly pluhy, bylo možné stavět na Staroměstském náměstí. Děti vyrazily se sáňkami, pekáči či boby do parků, hojně jich bylo na Petříně.

V Praze vydatně nasněžilo v noci na pondělí. „Souvislá sněhová pokrývka ale v současné době leží na velké ploše našeho území. Nejčastěji se jedná o 10 až 25 centimetrů, ale v jihovýchodní části území je to spíše od jednoho do sedmi centimetrů a místy zde sníh ani neleží,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na své facebookové stránce.

Nejoblíbenější místa na běžky v hlavním městě jsou především v lesoparcích. Pokud sněhové podmínky dovolí, vyrážejí Pražané často například do obory Hvězda. V nedalekém Skiparku Vypich býval v minulých letech i běžkařský okruh.

Letos ale provozovatelé areál kvůli pandemii nemoci COVID-19 a následnému rozhodnutí pražského magistrátu nepřipravili. „Rozhodnutí chápeme, ale zároveň nás vzhledem k výborným klimatickým podmínkám mrzí,“ uvedl skipark na webu.

Sníh nějaký čas vydrží, postupně bude připadat

Pražané ale nyní nemusí smutnit, sníh leží v rozlehlých parcích, na loukách a běžkařské stopy jsou vidět i na cyklostezkách. Děti obsadily kdejaké kopce, zimní radovánky si užívají na svazích v parcích. Mnoho jich kromě Petřína bobovalo například i v Thomayerových sadech v Libni.

Někteří rodiče vzhledem k tomu, že ne všechny chodníky byly uklizeny, vzali děti na sáňkách jen na procházku. Naopak méně bylo v ulicích seniorů, kteří se báli uklouznutí.

Podle meteorologů sněhová pokrývka v Česku vzhledem k předpovědi počasí na další období nějaký čas vydrží a sníh bude postupně ještě připadávat, a to i v nižších polohách.

Tagy: