Prázdné podniky a žádné oslavy Nového roku. Rusko pociťuje dopady „částečné“ mobilizace

Ruská mobilizace se nevyhnula ani Moskvě

Válka na Ukrajině (17.10.2022 9:00)

Dopady války na Ukrajině začínají čím dál více pociťovat i běžní občané Ruska. Ze země totiž odešly statisíce lidí – ať na válečnou frontu, nebo do exilu, kam utekli před verbíři. Logicky tak chybí na místech, kde pracovali, kde se bavili a kde utráceli. Ruské podniky tak po západních sankcích dostaly další tvrdý zásah.

Co mají společného cukrářka, pronajímatel pracovních prostor nebo podnikatelka v oboru kožených tašek? Ti všichni si pro agenturu AFP postěžovali, že jim částečná mobilizace zkomplikovala životní a ekonomickou situaci.

Oni sami sice do války prozatím nemusí, na frontu ale odešli bojovat jejich zaměstnanci a zákazníci. Podnikatel Maxim Novikov například v Čeljabinsku vlastní coworkingové prostory, ve kterých to obyčejně praskalo ve švech. Jenže poté, co Putin vyhlásil mobilizaci, se Novikovi někteří zákazníci nevrátili.

„Mnozí přestali chodit. Obrat mi už letos klesl o 40 procent,“ řekl Rus pro AFP s tím, že se nyní obává o to, jak bude splácet své účty.

Prázdných míst přibývá

Ekonomové vnímají, že vlivem války a mobilizace vzniká v Rusku pracovní vakuum. Volná pracovní místa se přitom hned tak nezaplní. „Znamená to, že se některé projekty zastaví a soukromé společnosti se budou obávat investic,“ popsala ekonomka Natalia Zubarevičová z Lomonosovovy univerzity.

Také Jelena Irisová se vlivem událostí dostává do tísnivé finanční situace. Vlastní přitom podnik v centru Moskvy, kde vznikaly luxusní kožené tašky. Výrobu ale teď musela zastavit.

„Po 21. září se všechno zhroutilo. Náš prodej klesl o trojnásobek. Z deseti objednávek denně na tři,“ popsala podnikatelka, která zaměstnává deset lidí. Navíc jí jeden řemeslník utekl ze strachu z mobilizace a další odešel pomáhat dceři, jejíž manžel byl povolán na frontu.

Problémy hlásí také cukrářka Katerina Iberiková, která se v Moskvě specializuje na pečení narozeninových dortů. Také nad jejím podnikáním se smráká. „Rušení objednávek na velké akce začalo dva dny před mobilizací,“ řekla žena francouzské tiskové agentuře.

Žádné silvestrovské oslavy

Nezávislý list The Moscow Times upozornil, že kvůli válečným výdajům se musí uskromňovat nejen jednotliví občané, ale i správy měst. Desítky ruských aglomerací proto například ruší chystané oslavy Nového roku.

„Po 24. únoru si většina lidí myslela, že je válka osobně neovlivní. Jenže teď budou s povolávacím příkazem klepat na každé dveře. Není čas na oslavy,“ řekl pro The Moscow Times opoziční právník Boris Višněvskij z Petrohradu.

Uspořené peníze mají města využít na nákup vojenského vybavení pro nové ruské brance.

Tagy: