Prahu plní nepojízdná auta, úklid brzdí zákon. V Řeporyjích povolali na pomoc mimozemšťany

Vraky a auta s propadlou technickou kontrolou plní parkoviště v Praze.

Odkladiště automobilů na pražské Palmovce

Vraky a auta s propadlou technickou kontrolou plní parkoviště a odstavné plochy v Praze. Zabírají místa jiným autům, úřady jsou na ně ale krátké. Zákon totiž stanovuje přesný postup s dlouhými lhůtami, než je možné takové vozidlo odtáhnout. Řešení už ale vymysleli třeba v Řeporyjích. Na pomoc si tam vzali dokonce i mimozemské síly.

Už je to pár měsíců, co auta stojící na parkovišti v Praze Libni proháněla svá kola po českých silnicích. Vozidla s odpadávajícími díly a vypuštěnými koly přitom zabírají cenná parkovací místa. Jsou z nich nepojízdné vraky.

ČTĚTE TAKÉ: Lichtenštejnové se domáhali pozemků na okraji Prahy. Ústavní soud jejich stížnost zamítl

„Situaci okolo Srbovy ulice v Praze 8 strážníci řeší už několik let, pět let velmi intenzivně. Správě služeb tak podali několik desítek podnětů. Další podněty podali také k parkovišti u fakultní nemocnice Bulovka,“ řekla mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová pro CNN Prima NEWS k tomuto konkrétnímu místu.

„Bohužel se to děje. Ty vraky jsou odstraněny a další přibydou, takže opět to samé kolečko. Lidé nechávají ta vozidla úplně rozpadnout. Případně jsou v dědickém řízení a než je ukončeno, tak se s nimi nesmí nic dělat,“ sdělil radní pro dopravu a zastupitel za Prahu 8 Tomáš Slabihoudek (TOP 09). Auto je pak zralé na odtah až s alespoň půl roku propadlou technickou kontrolou. Následuje úmorný proces zjišťování majitele, a tím to nekončí.

„Jsme povinni dodržet veškeré zákonné lhůty. Když lhůta začíná běžet, my prokazatelně vyrozumíme vlastníka vozidla, což samo o sobě není, jak se mnozí domnívají, otázka dvou, tří měsíců,“ řekl vedoucí odboru odtahu Správy služeb hl. m. Prahy.

„Půl roku, rok vlastně nehraje žádnou roli podle zákona,“ dodal Slabihoudek. Takoví plechoví vysloužilci mohou posléze sloužit jako muzeum, ubytovna pro lidi bez domova, výdejna náhradních dílů pro jiná auta nebo prostě jako popelnice.

Ne každé vozidlo přitom naplňuje definici vraku. Ze dne na den se přitom dá odstranit vozidlo pouze v případě, pokud blokuje dopravu. Toho využili v Řeporyjích, kde přemístili nezpůsobilá vozidla do silnice. Pak zavolali policii, která je odtáhla, nebo je odstranili v tomto případě sami majitelé aut, kteří se k nim měsíce nehlásili. Aby je nemohl nikdo nařknout z nezákonného nakládání s cizím majetkem, svedli to na mimozemšťany. „Praze se odtahovat prostě nechce a Řeporyjím, které mají odtažených přes 70 aut, nezbývá, než se dál spoléhat na mimozemské síly,“ řekl starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tvrdá slova zastupitelů o pražské dopravě: Vydírání lidí i „všechno špatně“ s mostem v Libni

Tagy: