Zoo v Praze už zná pohlaví mláděte gorily. Samička je pokračovatelka slavného rodu

Mládě gorily

Pražská zoo zná pohlaví gorilího mláděte

Už známe pohlaví nově narozeného mláděte gorily v pražské zoo. To bylo zprvu těžké rozpoznat, nicméně ředitel pražské zoo Miroslav Bobek ve čtvrtečním vysílání CNN Prima NEWS prozradil, že jde o samičku. Nový přírustek v gorilí rodině má za babičku slavnou Moju, první gorilu narozenou v Česku.

„Z mláděte máme samozřejmě ohromnou radost. Jedná se o první gorilí mládě narozené v pavilonu Rezervace Dja. Navíc je pokračovatelkou slavného rodu,“ popsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek pro CNN Prima NEWS. Matka malé opičky je samice Duni, která je dcerou Moji, otcem je šestadvacetiletý samec Kisumu, který je v pražské zoo teprve rok.

ČTĚTE TAKÉ: Ve Dvoře Králové se narodil vzácný tučňák. Safari Park se pochlubil prvním letošním mládětem

U mláďat goril je hned po narození skoro nemožné zjistit pohlaví. Proto zoo musela počkat přes dva týdny, než mohla s jistotou prohlásit, že se jedná o samičku. Pohlaví zjišťoval veterinář z pupečníkové krve.

Podle Miroslava Bobka zatím probíhá u samičky vše na jedničku. „Nerad bych něco zakřiknul, ale bylo důležité, aby mládě mělo uchopovací reflex, aby se pokoušelo pít a aby matka měla dostatek mléka,“ popsal ředitel pro CNN Prima NEWS hladký průběh porodu a následujících dní.

Jméno samičky vyberou v anketě lidé. „Rozhodli jsme se oslovit děti z oblasti skutečné Biosférické rezervace Dja ve středoafrickém Kamerunu, aby přišly s návrhy jmen,” popsal Bobek.

Zoo Praha je v České republice jediná, která odchovala gorilí mláďata. „V dubnu navíc očekáváme narození dalšího, takže máme před sebou velký rok,” popsal Bobek pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jak se v Safari Parku narodil medojed

Tagy:
gorila mládě Miroslav Bobek Česko Kamerun Dvůr Králové nad Labem ZOO Dvůr Králové ZOO Praha Rezervace Dja