V pražské MHD bude na cestující mluvit Vočko ze Simpsonů. Změna přišla po 30 letech

Autobus pražské MHD

Názvy zastávek a další informace bude v pražských autobusech a tramvajích nově hlásit herec a dabér Jan Vondráček, který po 26 letech vystřídá Dagmar Hazdrovou. V anketě o tom rozhodlo více než 200 tisíc cestujících. Změnu Pražané zaznamenají už letos na podzim. Herec proslul mimo jiné jako hlas Vočka ze seriálu Simpsonovi, propůjčil svůj hlas také Bradleymu Cooperovi nebo Chrisovi O’Dowdovi

Jan Vondráček zvítězil s výrazným náskokem. Hlasovalo pro něj 124 316 respondentů. Zbytek si pak rozdělili dabéři Jakub Stárek, Jitka Moučková a Anna Císařovská.

Pražané rozhodovali o novém hlasu na webu dopravního podniku od 23. května do 19. června 2022. Na základě anonymních nahrávek hlasovali pro čtveřici dabérských velikánů, kterou předvybrala odborná porota. Zájemci měli také možnost poslechnout si nové hlasy ve vybraných vozech linek 9 a 136.

„Chci moc poděkovat paní Dagmar Hazdrové, jejíž hlas skoro 30 let patřil k pražské povrchové dopravě. Nástupce Jan Vondráček to po paní Hazdrové rozhodně nebude mít jednoduché, ale jsem přesvědčený, že Pražané vybrali správně,“ řekl pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Nový hlas dostanou jako první tramvaje

Vondráček začne pro Pražskou integrovanou dopravu nahrávat v nejbližších týdnech. Jako první ho čeká namluvit 1 600 hlášení pro tramvajový provoz. Nahrávání by mělo trvat měsíc a cestující tak nový hlas uslyší už v průběhu letošního podzimu. Následovat budou městské a příměstské autobusové linky.

„Na práci se velmi těším, protože je to z mého pohledu polidštění stroje. Jsou pouze dva elementy, které vozidlo polidšťují, prvním je řidič, a pak je to právě lidský hlas oznamující, kde se cestující nachází. Ve své dosavadní kariéře jsem namluvil bezmála čtyři tisícovky různých postav, být hlasem pražských autobusů a tramvají je pro mě jako rodilého Pražáka navíc čest,“ komentoval rozhodnutí Pražanů herec Vondráček.

Tagy:
autobusy anketa tramvaje DPP Praha Pražská integrovaná doprava Dopravní podnik hl. m. Prahy hlášení Dagmar Hazdrová Jan Vondráček