Pražští policisté prosí o pomoc. Lilinka potřebuje drahou operaci, pojišťovna ji nehradí

Pražští policisté prosí o pomoc. Tentokrát ne při pátrání, ale kvůli své bývalé kolegyni. Té se narodila těžce nemocná holčička, která trpí vrozenou poruchou vývoje lebky. Pomohla by operace, kterou ale pojišťovna neproplatí a provádí ji jen lékaři ve Spojených státech. Její cena je 11 milionů korun.

Lilinčini rodiče odcházeli z porodnice s tím, že mají zdravé miminko. Sami o tom ale postupem času začali pochybovat, a tak se obrátili na další lékaře. Ti jim řekli, že holčička musí okamžitě na operaci, protože umírá. „První, co jsme se dozvěděli, byla diagnóza hydrocefalu – nadměrná tvorba mozkomíšního moku. Potom následovaly další diagnózy spojené s nedoslýchavostí. Zbořil se mi život jak domeček z karet. Nic člověk nezmohl než jen brečet a brečet,“ popsala maminka Mirka Dvořáková.

Lilince bude brzy sedm let. Za sebou má už více než deset operací. Osmkrát jí lékaři operovali lebku. Nemocnice se postupem času stala jejím druhým domovem. Nemůže mluvit, kousat ani pořádně dýchat. Každá běžná nemoc znamená mnoho bezesných nocí. I přes značný hendikep má ale holčička obrovskou radost ze života. Lilinka je nadprůměrně inteligentní. I přesto, že ještě nechodí do školy, umí už číst, psát i počítat. V necelých šesti letech jí změřili, že má IQ na úrovni jedenáctiletého dítěte.

Při hledání dalších infromací o nemoci se rodina dozvěděla o množnosti, jak vrátit Lilinku do běžného života. Představuje ji náročná operace. Háček je v tom, že ji provádí jen lékaři ve Spojených státech a stojí jedenáct milionů korun. „Potřebujeme, aby jí vytáhli prostředek obličeje dopředu. Dutiny nebudou utlačované. Bude moct jíst, mluvit a zlepší se jí i dýchání. Po operaci by nejen při dospívání, ale i v dospělosti byla schopná fungovat úplně sama,“ vysvětlil otec Tomáš Soukup.

Zákrok nehradí pojišťovna a rodina si ho ze svých příjmů nemůže dovolit. Založila tedy sbírku, kterou se rozhodli podpořit i pražští policisté. „To, co se děje naší kolegyni, je opravdu závažné a chtěli bychom jí pomoct,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Petr Matějček.

Podpořit rodinu malé Lilinky můžete zasláním jakékoliv částky na transparentní účet 2102080960/2010. „Policisté, kamarádi, různé organizace a další lidé do současné chvíle na transparentní účet Lilince poslali více než sedm set tisíc korun, nicméně to bohužel na operaci a výdaje spojené s léčbou nestačí,“ uvedla na policejním webu mluvčí Eva Kropáčová. „Strašně moc děkujeme komukoliv, kdo nám přispěje. To naše malý sluníčko je prostě úžasný. Zaslouží si to. A kdy jindy splnit to nejhezčí přání než o Vánocích,“ vzkázali rodiče Lilinky.

Tagy: