Přebral ženu Gottovi, z vnučky je hvězda. Co jste nevěděli o Miloši Formanovi?

Miloš Forman s poslední manželkou Martinou a jejich syny, dvojčaty Andrewem a Jamesem.

TOP STAR magazín 2018 (16) - Miloš Forman - vzpomínka

Od narození oscarového režiséra Miloše Formana uplynulo devadesát let. Jeho životem prošla spousta krásných žen, které byly o mnoho let mladší než on. Miloval stejnou dámu jako zpěvák Karel Gott, sestry Janu a Hanu Brejchovy dohnal k nenávisti.

Miloš Forman se ženil třikrát a měl čtyři děti, pokaždé dvojčata. První manželkou byla půvabná herečka Jana Brejchová, s kterou se sblížil v roce 1957 během natáčení filmu Štěňata. Proti jejich lásce se ovšem postavili Janiny rodiče, neboť jí bylo pouhých šestnáct let. Když si nedala říct, vyhodili ji z domu a skončila v podnájmu. Tam ale za ní o osm let starší režisér také nesměl. Majitelé bytu jí zakazovali pánské návštěvy.

„Jakmile paní domácí usnula, tajně jsem ho tam propašovala. Ráno pak Miloš musel vyskakovat z okna. Bytná byla ranní ptáče,“ vzpomínala Brejchová. Aby svoji lásku nemuseli skrývat, rok po seznámení byla svatba. Manželství ale provázely časté Formanovy nevěry. V Laterně magice se například zakoukal do půvabné baletky.

„Řekl mi, že mám být klidná. Ona je prý zamilovanost, kdežto já láska na celý život. Že ho ta baletka brzy přejde, protože je to jako choroba, ze které se vyléčí. Uvěřila jsem mu. Když pak odjížděl s Laternou magikou na zájezd do Anglie, šla jsem se s ním na nádraží rozloučit. Dala jsem mu pusu, otevřela oči a vidím, jak se mi Miloš dívá přes rameno. Otočím se a za mnou stála ta baletka. To byl konec. Podala jsem žádost o rozvod,“ přiblížila Jana Brejchová.

Měl Forman milostný poměr i s Hanou Brejchovou?

Kvůli Formanovi se rozhádala i se svou mladší sestrou Hanou. Nemohla překousnout, že ji obsadil do hlavní role komedie Lásky jedné plavovlásky a byla přesvědčená o tom, že spolu něco mají. „Miloš byl takový můj zpovědník, kamarád a důvěrník. Velmi jsem ho obdivovala. Ale přísahám na své děti, že nikdy nebyl můj milenec. Ani před natáčením Plavovlásky, ani po něm,“ dušovala se ale Hana Brejchová. K usmíření mezi sestrami od té doby nedošlo a nenávist trvá už více než čtyřicet let.

Také s druhou manželkou, zpěvačkou a herečkou Věrou Křesadlovou, se věhlasný režisér seznámil během natáčení. Tentokrát filmu Konkurs. Krátce na to Věra otěhotněla a narodila se jim dvojčata Petr a Matěj, kteří se jako děti proslavili v trilogii o rodině Homolkových. Spořádaným rodinným životem ale nežili. „Bylo mi dvacet a nebýt mých rodičů, nevím, jak bych to zvládla. Miloš se zabýval filmovými projekty, a tudíž neměl čas chodit s kočárkem na procházky,“ přiznala Křesadlová.

Jejich cesty se rozešly v roce 1968. „Těsně před srpnem jsme se ocitli ve Francii, kde Miloš připravoval nějaký film. Devatenáctého srpna jsem se vrátila s dětmi do Prahy a vzápětí začala sovětská okupace, která nás zaskočila a rozdělila. Pak jsme se tam vrátili, ale v Paříži jsme zůstali tři měsíce víceméně sami, poněvadž Miloš už mezitím pracovně odjel do Ameriky," upřesnila.

Prý něměla pocit, že by bez nich v cizině nemohl žít. „A navíc by nás tam v době, kdy zrovna neměl práci, ani nemohl živit. Do toho přišla na podzim 1968 nabídka od Jiřího Suchého do divadla Semafor, které mělo po vynucené pauze opět začít hrát. Proto jsem se po domluvě s Milošem rozhodla vrátit s dětmi do Prahy,“ prozradila Věra Křesadlová. Během dalších třiceti let se s manželem viděli pouze čtyřikrát. Třikrát v USA, jednou v Paříží. Přestože spolu nežili, manželství bylo oficiálně rozvedeno až po pětatřiceti letech.

V roce 1995 se Forman zamiloval do studentky filmové vědy, bývalé životní partnerky zpěváka Karla Gotta, Martiny Zbořilové. Dělilo je od sebe dvaadvacet let, láska to ale byla veliká. V roce 1998 se jim narodila dvojčata Andrew a James a rok na to byla svatba. S Martinou zůstal až do své smrti.

Vnučka rozjíždí kariéru. Ze šatnářky na herecké výsluní

Geny se nezapřou a ve filmovém světě se začala pohybovat už i režisérova vnučka, letos čtyřiadvacetiletá Antonie Formanová, která je dcerou jeho syna Petra Formana. Když začala studovat obor alternativní a loutkové divadlo na DAMU, začala si přivydělávat jako šatnářka v Dejvickém divadle. A právě tam na ni narazila herečka Martha Issová, která se o ní zmínila svému partnerovi, režisérovi Davidovi Ondříčkovi. Ten ji poté pozval na casting a svěřil jednu z hlavních rolích ve dvoudílném filmu Dukla 61.

„Bylo mi nějakých osmnáct, devatenáct a byla jsem čerstvě přijatá na DAMU. Dodnes jsem vděčná, že moje první filmová zkušenost byla zrovna tahle. Samozřejmě jsem čelila otázkám a domněnkám, že mi slavné jméno otevírá cestu. Ptali se na to jak mě, tak Davida Ondříčka. Pro něj bylo obsazení neznámé začínající herečky největší risk a vážím si toho, že ve mě vložil takovou důvěru. Zrovna on, myslím, rozumí tomu, že to není vždy jen o slavném jméně,“ narážela Antonie na fakt, že Davidovým otcem byl věhlasný kameraman Miroslav Ondříček, který byl dlouholetým spolupracovníkem Miloše Formana. Výraznou postavu ztvárnila i ve filmu Okupace, který je letos nominován na Českého lva.

Tagy: