Před 13 lety začalo největší policejní pátrání po dítěti. Smrt Aničky Janatkové otřásla Českem

Anička Janatková

Ohlédnutí za případem Aničky Janatkové

Před 13 lety začala dosud největší pátrací akce po pohřešovaném dítěti. Trvala téměř půl roku a měla tragický konec. Případ vraždy devítileté Aničky Janatkové z Prahy otřásl celým Českem. Hlavní podezřelý si během vyšetřování vzal život.

Ve středu 13. října 2010 se Anička Janatková vracela ze školy domů. V pražské Troji se rozloučila s kamarádkami, domů už ale nikdy nedorazila. Do pátrání se zapojily desítky policistů, psovodů i vrtulník s termovizí. „To nejdůležitější se dosud nepodařilo. Nenalezli jsme devítiletou Aničku,“ informoval veřejnost tehdejší policejní ředitel Martin Červíček.

ČTĚTE TAKÉ: Politické tajemství Ivana Jonáka: Chtěl být „Markem Prchalem“ své doby, ale skončil v podsvětí

Policisté se zaměřili na zahrádkářskou kolonii, kolem které Anička denně chodila. Našli ale pouze její batoh s klíči. Zvrat v případu nastal 15. října. Svědek popsal, že s malou holčičkou viděl podezřelého muže, kterého policisté poté zadrželi. „Bylo zjištěno, že tento muž má k této lokalitě vztah a rovněž je podezřelý, že má na zmizení Aničky svůj podíl,“ uvedla tehdejší policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Jedenačtyřicetiletý recidivista Otakar T. s policií od začátku moc nespolupracoval. Při výslechu měnil výpověď. Na batohu zmizelé dívky byly jeho stopy DNA, takže připustil, že se nad ním ukájel. K únosu ani vraždě se ale nepřiznal nikdy.

Otakara T. prozradil detektor lži

Policisté Otakara T. stíhali na svobodě. Podle odborníků šlo o nadprůměrně inteligentního muže s psychopatickými rysy osobnosti. Prozradil ho detektor lži. „Napověděl, že před sebou máme člověka, který má co dočinění se zmizením Aničky. Ve všech otázkách, které se týkaly jejího zmizení, se choval tak, jako kdyby o tom věděl a něco s tím měl,“ popisoval bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš.

Pátrání po devítileté holčičce trvalo pět měsíců. Skončilo tragicky 16. března 2011 nalezením lidských ostatků zakopaných ve stráni v pražské Troji. Testy DNA potvrdily, že jde o pohřešovanou Aničku. Pitva následně prokázala, že zemřela násilnou smrtí.

Kriminalisté hlavního podezřelého znovu zadrželi. Otakara T. po sérii výslechů, při nichž odmítal vypovídat, obvinili z vraždy a znásilnění. Skončil ve vazbě, kde se pokusil o sebevraždu. Dozorci ho sice našli včas, utrpěl ale fatální zranění a po dvou dnech v nemocnici zemřel. Případ pohřešované Aničky Janatkové tak navždy zůstane policejním pomníčkem.

Tagy: