Politické tajemství Ivana Jonáka: Chtěl být „Markem Prchalem“ své doby, ale skončil v podsvětí

Ivan Jonák v roce 1994

Stačila pokora a politický pragmatismus. A třeba by vůbec nevznikl Discoland Sylvie. A Ivana Jonáka bychom znali jako výrazného porevolučního politika. Proč to nakonec nedopadlo? Hluboko do hlav nejhorších českých mafiánů, vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička v novém videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

Byl to zvláštní obrázek. Podivný obrovský týpek jezdí v bílém mercedesu v listopadových dnech 1989 a demonstrantům rozdává letáky i občerstvení. „Lidé si mysleli, že to je policejní provokatér. Ale byl to Ivan Jonák, jen ho ještě nikdo neznal,“ vypráví Jakub Kvasnička. „On to pak samozřejmě prodával téměř tak, že revoluci tu udělal on, že tu zakládal svobodný svět,“ usmívá se Kvasnička. „Vyprávěl, že lidé si mysleli, že kolem nich jede Václav Havel, když viděli ten jeho mercedes. No, skoro, byl to Jonák,“ usmívá se Janata.

Podívejte se na předchozí díl Hlasů zločinu věnující se Kevinu Dahlgrenovi:

Jonák nejdříve sloužil svým mercedesem Občanskému fóru, z revolučních struktur ho ale vyřadilo právě podezření, že je nastrčený StB (nebyl). Jonák se tak vrátil na Václavské náměstí a projížděl kolem davů demonstrantů, upozorňoval na sebe, třeba i jako občasný „provianťák“.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší sériový vrah Česka byl na pohřbu své oběti. Zvonil na umíráček, zašel i na hostinu

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Před revolucí se Jonák pohyboval v polosvětě taxikářů a vyhazovačů, revoluce samotná mu pak stvořila v hlavě politický plán. „To se málo ví, že byl členem strany Svobodný blok, respektive šéfem propagace, chtěl být jakýmsi Markem Prchalem, využíval svého přirozeného marketingového talentu,“ vypráví Kvasnička.

Strana Svobodný blok bylo uskupení, v němž například pár dní působil i Miroslav Sládek, než se se všemi rozhádal a trhl se a založil Republikány, členem byl i herec a pozdější politik ČSSD Vítězslav Jandák. Jonák měl velké politické ambice, ale… „Zjistil, že bude muset hledat kompromisy, výt s vlky, což nebylo nic pro něj,“ říká Kvasnička. „A vrátil se zpátky do polosvěta, působil jako vyhazovač na diskotéce a zrodil se mu plán na vznik Discolandu Sylvie.“

Plán, který změnil – a pak zcela zničil – jeho život.

Třetí díl videopodcastu HLASY ZLOČINU, který přináší detailní pohled na vraždu Ludviky Jonákové, ale také hlubokou analýzu Jonákova bizarního devadesátkového světa, si můžete pustit v úvodním videu článku.

Tagy:
vražda revoluce podcast Vítězslav Jandák Miroslav Sládek Marek Prchal Ivan Jonák Ludvika Jonáková Hlasy zločinu videopodcast