Vystrčil: Nedokázali jsme zúročit čas, který jsme získali. Vláda na podzim zaspala

Miloš Vystrčil

Novoroční projev Miloše Vystrčila

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) předstoupil před národ s novoročním projevem, kterým nahradil tradiční projev prezidenta. Vystrčil připomněl odkaz Václava Havla a zkritizoval postup vlády během podzimní vlny koronaviru. Tvrdí, že vláda podle něj zaspala a nepostupuje předvídatelně

Vystrčil v úvodu projevu připomněl projevy bývalého prezidenta Václava Havla, který po optimistických projevech komunistických prezidentů přišel před národ s nepříjemnou pravdou o neprosperující zemi. „Již delší čas žijeme v podivné době a nemáme za sebou úplně dobrý rok,“ řekl předseda Senátu.

Dále rekapituloval především koronavirovou krizi. Přestože podle něj vláda získala na jaře čas, na podzim naopak selhala. „Vláda dokázala na počátku zareagovat rychle a správně. Na jaře jsme vyhráli první bitvu, koupili jsme si čas, ale bohužel jsme ho nedokázali zúročit a vláda zaspala v bitvě podzimní. Jako důsledek jsme začali o opatřeních vlády pochybovat, důvěra se začala vytrácet,“ uvedl Vystrčil.

Připomněl, že by se politik neměl bát jít proti veřejnému mínění. „Vím, že bylo pro vládu těžké přiznat chybu, zvláště když se chovala tak, jak si lidé přáli. Ale právě o tom je pravá politika. V těžkých chvílích se pozná, kdo není pouhý populista a sběrač hlasů, ale kdo je skutečným politikem. Pozná se, kdo je ochoten vzít na sebe odpovědnost a rozhodovat správně a podle svého přesvědčení i za cenu hrozící ztráty popularity,“ vysvětil.

Zkritizoval také nepředvídatelné kroky vlády. „Nyní procházíme další zkouškou. Žádám vládu, aby se mnohem více soustředila na předvídatelnost svých kroků,“ uvedl.

Poděkoval všem lidem, kteří pomáhají pandemii řešit. Na druhé straně vyjádřil lítost všem pozůstalým po těch, kteří nemoci COVID-19, nebo dopadům této nemoci na zdravotnictví, podlehli. Připomněl také nárůst vztahových a sociálních problémů způsobených izolacemi.

V souvislosti e EU parafrázoval také slavný projev prezidenta Kennedyho, kdy naznačil, že se až příliš často ptáme, co může EU udělat pro nás, namísto abychom se ptali, co můžeme my udělat pro EU.

Tagy: