PŘEHLEDNĚ: Kde řidiči natankují nejlevnější, a naopak nejdražší benzin i naftu

Pohonné hmoty v Evropě mohou stát necelých třicet korun, nebo také 54 Kč.

Ceny pohonných hmot v Česku dál pozvolna rostou. Za litr benzinu i nafty tuzemští motoristé aktuálně zaplatí lehce přes 37 korun, což je v porovnání s ostatními evropskými zeměmi lepší průměr. Najdou se však státy starého kontinentu, kde za pohonné hmoty zaplatíte jen 29 korun. Kde v Evropě se tankuje vůbec nejlevněji?

Ceny v Česku v současné době nejvíce odpovídají těm v Polsku, takže už není potřeba jezdit pro palivo za hranice. Litr benzinu se u našich severních sousedů tankuje v průměru za 36,4 koruny, zatímco nafta dokonce za 37,3 koruny. Podobné ceny Naturalu 95 mají už jen v Chorvatsku. U dieselu je jich v této cenové relaci více, spadá sem například Slovinsko, Rumunsko, Kypr či Španělsko.

K TÉMATU: V Česku přibylo čerpacích stanic s nekvalitními palivy. Podívejte se na seznam hříšníků

Vůbec nejlevnější benzin řidiči natankují v Turecku, jehož část patří taktéž na evropský kontinent, a proto jsme se ho rozhodli do našeho přehledu zakomponovat. Navíc jde u českých turistů o velmi oblíbenou dovolenkovou destinaci. Pokud se sem vydáte autem nebo si ho tady půjčíte, můžete počítat s průměrnou cenou benzinu okolo 30 korun za litr.

Následuje Moldávie s 31,7 koruny, Bosna a Hercegovina s 31,8 koruny a Severní Makedonie s 32,5 koruny. Také v oblíbeném Bulharsku řidiči výrazně ušetří, za Natural 95 tady zaplatí pouze 32,7 koruny za litr. Nejdostupnější naftu najdeme v Moldávii, kde litr přijde na rovných 29 korun a na Maltě, kde stojí 30,1 koruny. Podstatně levnější než v Česku je nafta také v Severní Makedonii (31,5 koruny), Turecku (31,6 koruny), Ukrajině (32,9 koruny), Bosně a Hercegovině (33,2 koruny) i v Bulharsku (33,4 koruny).

Kde jsou nejdražší?

To všechno jsou státy Evropy s nejnižšími cenami pohonných hmot. Co když se ale podíváme na opačný konec žebříčku, respektive na země s těmi vůbec nejdražšími pohonnými palivy?  Jednoznačně jim dominuje Island, kde řidiči při tankování pořádně zapláčou. Litr benzinu je vyjde v průměru na neuvěřitelných 53 korun a nafta dokonce na 54 korun. Podobně vysoká je cena dieselu ve Švýcarsku, která stojí 52,2 koruny. Benzin je tam výrazně levnější, prodává se za 47,6 koruny.

Všechny výše uvedené ceny jsou platné k datu 5. 2. 2024 a vychází z údajů zveřejněných portálem Global Petrol Prices. Jedná se vždy o průměrné ceny paliv daného státu, které jsou následně z cizích měn převedeny na koruny. Rozdíly v cenách mezi zeměmi jsou způsobeny různými daněmi a dotacemi. Všechny země mají přístup ke stejným cenám ropy na mezinárodních trzích, ale poté se rozhodnou zavést odlišné daně. V důsledku toho je maloobchodní cena paliv odlišná.

Tagy: