Překvapivá vzpomínka Hůlky na Karla Svobodu: Seznámili se při bouračce, tahal ho z příkopu

Karel Svoboda a Daniel Hůlka

Pocta Karlu Svobodovi

Nadaný skladatel Karel Svoboda by v úterý oslavil své 85. narozeniny. Mezi největší hity jeho kariéry patří podmanivý muzikál Dracula, který z Daniela Hůlky udělal hvězdu. Zpěvák nyní ve vysílání CNN Prima NEWS zavzpomínal na jednu z největších osobností české hudební scény. Zároveň se podělil o vtipnou historku z prvního setkání s geniálním umělcem.

Muzikál Dracula měl premiéru 13. října 1995 v pražském Kongresovém centru a téměř okamžitě byl nazván českým muzikálem století. Že bude mít takový úspěch, to ale podle Hůlky nikdo dopředu netušil: „Nikdo jsme nevěděli, jak to dopadne, jestli to bude velké vítězství, nebo velká prohra. Ale je pravda, že ta muzika, příběh a text pana Borovce byl tak silný a krásný, že jsme všichni věřili, že se bude líbit.“

ČTĚTE TAKÉ: Co dohnalo Karla Svobodu k sebevraždě? Jeho syn má jasno. Řekl, co mu otec sdělil před smrtí

„Dracula je výjimečný tím, že je tam hudba Karla Svobody a libreto Zdeňka Borovce, což byli dva velcí géniové, ke kterým se přidali ještě další dva géniové – režisér Jožo Bednárik a choreograf a autor scénáře Richard Hess,“ poznamenal zpěvák a podotkl, že se muzikál ještě stále hraje, a to v hudebním divadle Karlín.

Zpěváka se Svobodou pojilo dlouholeté přátelství, jak se ale sám Hůlka pro CNN Prima NEWS svěřil, jejich cesty se zkřížily ještě o mnoho let dříve. „Karla jsem poprvé zaregistroval, když mi bylo nějakých dvanáct nebo třináct let. On tehdy naboural a my jsme ho s mým tátou tahali z příkopu. Takové bylo moje první setkání s ním a nikdo netušil, co se stane za pár let,“ zavzpomínal se smíchem.

Svoboda byl pro zpěváka v mnoha směrech inspirací. „Karel byl opravdu chlap v pravém slova smyslu a dalo se od něj převzít spousta věcí. Všichni jsme na něm milovali to jeho jevanský patrioctví, on byl takový ‚jevanský žralok‘, který se nenechal jen tak odbít, když mu o něco šlo,“ sdělil Hůlka a dodal, že jako každý měl i Svoboda své zápory, ale byl to naprosto geniální muzikant, který se narodí jednou za sto let.

Karel Svoboda si sáhl na život 28. ledna 2007 ve své vile v Jevanech. Dlouhé roky ho sužovaly silné deprese. Po hudebníkovi zůstala stovka krásných písní, které jsou oblíbené dodnes – Lady Karneval, Včelka Mája nebo Čau lásko.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Skladatel Karel Svoboda si vzal život před 15 lety. Jeho manželka Vendula přiblížila, co za tím bylo

Tagy: