Co dohnalo Karla Svobodu k sebevraždě? Jeho syn má jasno. Řekl, co mu otec sdělil před smrtí

Karel Svoboda měl na kontě řadu nesmrtelných hitů, které se proslavily i v zahraničí, několik úspěšných muzikálů i filmové hudby. Byl finančně zajištěný, měl rodinu, malého syna Jakuba, o 34 let mladší ženu Vendulu. Přesto se rozhodl pro dobrovolný odchod ze světa. Prvorozený syn Petr z jeho prvního manželství ve své knize popsal možné důvody.

Bylo všeobecně známo, že hudební skladatel Karel Svoboda trpěl depresemi, ale že by se odhodlal až k takovému činu, nikdo nečekal. Svůj život ukončil 28. ledna 2007 ve své vile v Jevanech. Bylo mu 68 let. Podle verze vyšetřovatelů vyšel ve svetru ven a v ruce držel legálně držený revolver. Prošel až ke vjezdovým vratům do zahrady, kde přiložil zbraň ke spánku a zmáčkl spoušť. Smrt nastala okamžitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Měli jsme šťastné manželství. Tušila jsem, že si sáhne na život, říká Vendula, vdova po Karlu Svobodovi

Podle jeho syna Petra ho na sklonku jeho života trápilo několik věcí. Jednak krize v manželství s Vendulou, která podle něj trávila více času mimo domov a rovněž ho tížilo stáří. „Fyzické nedostatečnosti, které stáří přináší, jsou pro něj otravné a skličující. Má nezvykle málo energie, nemůže se soustředit, špatně spí a k tomu ten neustálý konflikt s manželkou. Je rozhodnutý se rozvést. Již nemůže ve vztahu pokračovat,“ popisuje Petr v knize nazvané Karel Svoboda –⁠ Žít. Svého otce se prý snažil ujistit, že společně situaci zvládnou. Přemlouval ho, aby spolu odletěli na delší dovolenou, aby přišel na jiné myšlenky, on však odmítal.

Čím dál častěji se podle Petra zabýval otázkou finančního vypořádání po jeho smrti. Měl starost o zabezpečení svých dětí. „Doma mezi čtyřma očima na Karla padají chmury. Co bude po jeho smrti se sbírkou obrazů? Co s majetkem? Jak to má v závěti rozdělit?“ uvádí syn. Přiznal, tehdy si neuvědomoval závažnost otcových otázek. A věci kolem dědictví se snažil odlehčit. Tátu prý ujistil, že se tím rozhodně nemusí trápit a že si to dědici pěkně mezi sebou rozřežou pilkou, čemuž se prý oba nakonec zasmáli.

Hodně štěstí, synku, a promiň…

Jak se však ukázalo, Karel Svoboda se pochybností nezbavil. Na poslední telefonát se svým otcem Petr nikdy nezapomene. V té době pracoval na Slovensku, kde se stal uměleckým šéfem festivalu, kvůli své práci ovšem cestoval po celé Evropě. „Karel volá. Ahoj tati, ahoj synku, promiň, že tě ruším. Ne, nerušíš, už jsem z kina venku. Holandsko je báječný, musíme sem někdy spolu... Určitě, pojedeme tam spolu, no promiň, omlouvám se ti... Proč se mi stále omlouváš? Opravdu jsi mě nevyrušil tati, vracím se za pár dní, brzy se uvidíme. Dobře, tak ahoj, hodně štěstí, synku, a promiň...,“ popisuje jejich poslední hovor.

Sebevraždu dva dny odkládal

Hudební skladatel své rozhodnutí opustit dobrovolně tento svět podle něj dva dny odkládal. „Jak to udělá, je jasné, vlastní přece několik zbraní. Jeho láska ke střelbě a síle ho k této formě jaksi předurčuje. Kolikrát již slyšel, že takto odcházejí jen ti nejsilnější? A on je silný, silný natolik, že dokáže říct sbohem svým vlastním rozhodnutím,“ zmiňuje Petr.

Jak probíhaly jeho poslední chvíle?

Poslední kapkou pro jeho otce byl prý Vendulin odjezd na školení. „A Karel si přece bral novou ženu, aby se o něj starala. A taky o jejich dítě. Další nesmyslná hádka po telefonu ho jenom zbytečně vyčerpá. Rozkope starožitný stolek, nikdy předtím to neudělal. Stolek po čase zase pečlivě sesbírá do igelitového pytle. Dá ho ještě opravit? Jde se projít po Jevanech,“ vypráví svoji verzi Petr.

Po cestě se zastaví v obchodě a pizzerii a s prodavači vtipkuje. „Vždy uměl nasadit pokerovou tvář, vevnitř však prožívá peklo. On se již nemá sílu prát, nemá sílu vzdorovat. Donese domů nákup, dá kočce smetanu, vezme malý revolver a jde před dům, přece by neušpinil krásný interiér. Zima se mu zahryzává pod nehty, sleduje, jak slunce hladí sníh na větvích smuteční břízky, ten strom zasadil před sedmi lety, když mu zemřela dcera (Klára, pozn. red.), ty větve jsou poslední obraz, který vidí, musí na druhý břeh, za Klárkou, za Šiškou. Přikládá si hlaveň ke spánku a mačká spoušť,“ popisuje v knize syn Petr.

Jak to vidí Vendula?

Vendula, dnes Pizingerová, se ke knize nevlastního syna odmítá vyjadřovat. Před časem se ale v rozhovoru pro pořad Povídej na CNN Prima NEWS o manželství i možné příčině sebevraždy svého bývalého muže rozpovídala. „Mnozí si myslí, že naše manželství nebylo šťastné, ale není to tak. Bohužel ten konec nebyl hezký a zůstala spousta věcí mezi námi nezodpovězených. My jsme však byli dobří parťáci a hodně se spolu nasmáli. I když byl o mnoho let starší, nebylo to vůbec znát. Zlomilo se to až v jeho 65 letech, kdy bylo vidět, že začal svůj život brát jinak a nechal se demotivovat mladšími. Nenakoplo ho to, ale naopak. Možná nezvládl stárnutí, kdo ví,“ uvedla Vendula.

VIDEO: Co prozradila Vendula Pizingerová v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS?

Tagy: